JE LI DIREKTOR ILI NIJE Sebe nagrađivao i imenovao u povjerenstvo, pa onda sebi dostavljao evidenciju o radu i potpisivao

Safet Pizović

Safet Pizović je 11. svibnja 2021. godine potpisao dvije odluke: jednom nagrađuje sam sebe, a drugom sebe imenuje za člana Povjerenstva za odabiranje arhivske građe. Evidencije o radu Povjerenstva šalje sam sebi i potpisuje ih kao predsjednik tog istog Povjerenstva, ali i kao direktor Ureda za pravnu pomoć.

Sam sebe nagradio i imenovao u Povjerenstvo, pa evidenciju o radu dostavljao sebi i potpisivao

Isti dan kada je donio odluku kojom je sam sebe novčano nagradio s 10 posto godišnje osnovne plaće u iznosu od 4.406 KM, direktor Ureda za pravnu pomoć Brčko distrikta BiH Safet Pizović je donio i odluku kojom je sam sebe imenovao u Povjerenstvo za odabiranje arhivske građe, piše Žurnal.

Safet Pizović

Poziva se na članove koji i nemaju baš veze s odlukom o imenovanju Povjerenstva

Obje odluke su donesene 11. svibnja 2021. godine.

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH je ubrzo nakon pisanja Žurnala formiralo predmet i trenutno, kako su potvrdili, „provjeravaju navedeni događaj i u tom pravcu poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a radi donošenja zakonite i pravilne tužiteljske odluke“. 

Žurnal je u posjedu i odluke o imenovanju Povjerenstva u kojoj se može uočiti da se Pizović poziva na član 30. stav 2 Pravilnika o arhivskom poslovanju u Uredu za pravnu pomoć koji kaže da se „odabir arhivske građe i izlučivanje bezvrijednog registraturskog materijala obavlja iz sređenog registraturskog materijala“.

Safet Pizović

Pravilnik kaže tri člana Povjerenstva, ne četiri

Nejasna je veza ovog člana s odlukom o imenovanju Povjerenstvu, kao i član 22. Zakona o Kancelariji za pravnu pomoć (koja se odnosi na obaveze direktora), a na koju se Pizović, također, poziva. Osim navedenog, prema Pravilniku o arhivskom poslovanju Povjerenstvo bi trebalo imati tri člana, dok ona koju je Pizović imenovao, s njim, ima četiri. Pizović je ujedno i predsjednik ovog Povjerenstva.

Povjerenstvo evidenciju o svom radu dostavlja direktoru Ureda za pravnu pomoć, a potpisuju je predsjednik Povjerenstva i direktor Ureda. Odnosno, Safet Pizović kao član Povjerenstva evidenciju o svom radu dostavlja sam sebi, potpisuje je kao predsjednik Povjerenstva, a potom i kao direktor Ureda.

Safet Pizović

Direktor Ureda potpisuje i odluku o isplati naknada

Safet Pizović

Prema ovoj odluci, koju također potpisuje Pizović, svaki član Povjerenstva, pa i on, za studeni su dobili po 290 KM. Ove isplate su, tvrde izvori, trajale do svibnja ove godine.