JE LI DIREKTOR ILI NIJE Institut za javno zdravstvo nabavlja tri vozila, izgleda da se već zna koja i od koga

Citroen Puretech

Jedan lot, tri vozila, 129.000 KM bez PDV-a – u najkraćem se može opisati raspisani natječaj Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Stručnjavi iz ove oblasti uvjeravaju – natječajem su nacrtana vozila marke Citroen, a zadani rok isporuke od 90 dana budi sumnju da je natječaj unaprijed dogovoren s nekim od ponuđača.

Institut za javno zdrvstvo Republike Srpske, točnije v.d. direktor Kostadin Vasić i njegovi suradnici, odlučili su početkom veljače raspisati natječaj za nabavku novih vozila. Preciznije, nabavljaju se tri nova vozila, za šta je izdvojeno 129.000 KM bez PDV-a.

Tehničke specifikacije u natječajnoj dokumentaciji nacrtane su za vozila marke Citroen, uvjeravaju stručnjaci iz ove oblasti. Podsjetimo, to nije dozvoljeno i predstavlja kršenje zakona.

Konkretno, kroz jedan lot traže se ukupno tri vozila. Od toga, dva kombinirana putnička motorna vozila proizvedena 2023. godine, a tražene dimenzije tih vozila, karakteristike motora, zapremina prtljažnika... zadane su skoro u milimetar, odnosno kw, litar.

„Prilično su nacrtali što žele, iako su pokušali dijelom ostaviti dojam da se može prijaviti više proizvođača. Ovdje je konkretno riječ o modelu Citroen Berlingo 1.5 BlueHDi 100 KS“, kažu stručnjaci.

Da je i treće traženo vozilo najvjerojatnije nacrtano Citroen vozilo, pokazuju tehničke specifikacije. Naime, i u ovom slučaju traži se novo vozilo, a karakteristike su također vrlo precizno navedene.

„Ovdje je najvjerojatnije riječ o modelu Citroen C4 Pure Tech 110 Shine 1.2“, precizno je rečeno.

No, nezakonito crtanje nije jedina sporna stavka u ovom natječaju. Naime, rok isporuke ograničen je na samo 90 dana. „Kako je traženi rok isporuke 90 dana, može se reći da je ova nabavka vjerojatno unaprijed dogovorena, jer su trenutne isporuke za nova vozila od sedam do devet mjeseci“, nastavljaju.

Ako na sve to dodamo da je konkurencija ograničena na način da se od ponuđača traži da budu ovlašteni zastupnici ili distributeri za prodaju i servisiranje ponuđenih vozila, te da moraju imati uspješno iskustvo u realizaciji jednog ili više sličnih ugovora u vrijednosti ne manjoj od procijenjene vrijednosti nabavke, jasno je da je ovaj natječaj, u najmanju ruku, sumnjiv.