Je li BiH ušla u recesiju: Od početka godine uvoz značajno prestigao izvoz

potrošačka korpa, pad cijena, recesija, BIH, uvoz, izvoz, BIH, Vanjskotrgovinska komora , proizvodi, troškovi života , mirovine, kupovna moć, BIH, statistika
U prvih osam mjeseci ove godine, u BiH se mnogo više robe uvozilo nego što se izvozilo, podaci su Agencije za statistiku.  

Pad BDP-a

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, objašnjava kako se do zabrinjavajućih podataka moglo doći i činjenicom da je ugašen „Aluminij“, te i da „Mittal“ ima barijere kod izvoz u zemlje Europske unije.

recesija,BIH,uvoz,izvoz

"S druge strane, izvoznici iz BiH uglavnom proizvode djelove i opremu za metalnu industriju, a to nije roba široke potrošnje. Tako da se smanjenje industrijske proizvodnje i investicija u zemljama EU koji koriste ovu robu, odražava direktno na nas" – kazao je Jašarspahić.

Što se tiče povećanja uvoza, to je rezulltat privredne aktivnosti u BiH, ali i nedovoljne zaštite domaćih proizvođača, smatra on.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić kazao je za "Avaz" da je BiH tehnički ušla u recesiju, jer dva kvartala zaredom imamo negativni rast. 

recesija,BIH,uvoz,izvoz

 Razlozi za takav razvoj situacije su vanjske prirode. Prije svega zbog negativnih efekata razmjene sa Turskom, Rusijom i Kosovom. Naš izvoz u Tursku je pao, a uvoz povećan. Tu su i porezi sa Kosova i izvoz u Rusiju. Kada se sve sagleda, imamo za rezultat pogoršanje vanjskotrgovinske razmjene i i u četvrtom kvartalu prošle i prvom ove godine. Sve to je utjecalo da padne i BDP - kazao je Hadžić.

Crne prognoze

Dodaje da su smanjene prognoze rasta za ovu godinu.

"Do kraja godina će doći još do smanjenja, što je katastrofalna situacija za BiH, jer znamo da je šest posto minimalni rast koji nam treba, a još ako dođe do smanjenja, može doći do većeg iseljavanja stanovništva, jer niko nema vremena da čeka za bolje sutra koje ne dolazi. Posebno je zabrinjavajuće da je i u kolovozu izvoz i uvoz bio manji za 100 milijuna u odnosu na prošlu godinu" - kazao je Hadžić.

Uvozimo 20 milijuna kruha iz Brazila i Argentine  

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo je istakao je da su ovo katastrofalni podaci.

"Mjesecima upozoravam kako je sramota što uvozimo 92 posto hrane. Uvozimo kruh iz Brazila i Argentine u vrijednosti od 20 milijuna KM godišnje. Postali smo totalni ovisnici o uvozu"– rekao nam je Bićo.

Apsurd je da BiH godišnje uveze skoro 200 milijuna KM vrijednosti vode, sira 100 milijuna KM. 

BROJKE

Siječanj– Kolovoz

Izvoz – 7 milijardi i 639 milijuna KM, 2,3 posto manje

Uvoz - 12 milijardi i 993 milijuna KM, 2,4 posto više .