VIDEO  Je li na pomolu afera s cjepivima u BiH?

Je li na pomolu afera s cjepivima u BiH?
Hercegovina.info

Zahvaljujući posljednjem izvješću Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, u javnost je dospjela informacija kako je Ministarstvo zdravstva Federacije BiH 2020. godine uplatilo sredstva za nabavu 800 tisuća cjepiva protiv koronavirusa, a u našu zemlju stiglo je tek 218.510 doza, donosi BHRT.

Zašto cjepiva nisu u potpunosti isporučena, što će biti s uplaćenim novcem i je li nova afera na pomolu?

Sadržaj se učitava...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U revizorskom izvješću o radu Ministarstva zdravstva FBiH za prošlu godinu navodi se sljedeće:

"U skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u vezi s nabavkom cjepiva putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX) Ministarstvo je avansno u 2020. godini uplatilo sredstva u iznosu od 13.722.042 KM za nabavku 800.000 doza vakcina, od kojih je isporučeno samo 218.510 doza".

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH podsjećaju kako je Covax ponudio vakcine Astra Zeneca koje nisu naišle na dobar prijem kod BH građana još od početka procesa vakcinacije.

"To je razlog zbog čega nije došlo do isporuke cjelokupne količine od 800 tisuća doza i zbog toga je naime sada na razini Vlade ali i ministarstva civilnih poslova ali i Vlade RS i Distrikta Brčko koji su potpisnici sporazuma da se donosu odluke kako dalje postupati", kaže direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

Iz ministarstva Civilnih poslova koje je jedan od potpisnika ugovora s Covaxom ističu da je Covax mehanizam složena struktura koja uključuje stotine država svijeta s velikim narudžbama cjepiva te da je zastoj u isporukama ovisi od proizvodnih mogućnosti dobavljača, i da je to rizik s kojim se suočavaju svi partneri u navedenom mehanizmu. Odluku o daljnjim koracima ministarstvo će donijeti u suradnji s partnerima – zdravstvenim vlastima u BiH.

Konačna odluka o navedenom još nije donesena. Svi ključni partneri u ovom procesu iskazuju izuzetno kooperativan odnos te cijenimo da neće biti potrebe za trajnim prekidom suradnje s Covaxom koji kao oblik suradnje među državama u svijetu na polju imunizacije može biti značajan za sve vrste sličnih pandemija koje se mogu pojaviti i u budućnosti.

Upravo iz navedenih razloga ulažu se dodatni napori kako bi se problem trenutnog zastoja u isporukama cjepiva riješio na najbezbolniji način za sve ugovorne strane, uz mogućnost ostanka BiH.