Javni prosvjed VSTV-u zbog neprimjerene komunikacije s medijima

Javni prosvjed VSTV-u zbog neprimjerene komunikacije s medijima

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić uputila je uime Upravnog odbora (UO) tog udruženja javni protest Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTVBiH) zbog neprimjerene komunikacije s medijima i uskraćivanja informacija o radu tog regulatornog tijela.

"U ime Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari šaljem vam prosvjedno pismo zbog neprofesionalne i institucionalno nedopustive komunikacije sa novinarima i medijima u BiH, uključujući i osobne komentare članova VSTV-a putem društvenih mreža na novinarska pitanja o događajima od značaja za javnost" - navodi se u javnom protestu.

UO BH novinara ocjenjuje nedopustivim uskraćivanje informacija novinarima nakon jučerašnje sjednice VSTV-a, na kojoj su imenovani dvoje zamjenika glavne državne tužiteljice i donesene odluke od javnog interesa.

"Takvo postupanje je profesionalno neprihvatljivo, te predstavlja direktno kršenje društvenih i pravnih normi o transparentnom djelovanju VSTV-a i blagovremenom informiranju javnosti o radu ove institucije" - ističu iz UO BH novinara.

Istovremeno, podsjećaju "kako je uskraćivanje informacija medijima nedopustivo demonstriranje institucionalne i pravosudne sile nad novinarima, poduzeto s namjerom da se ograniči pravo na slobodu izražavanja i oteža pristup javnim informacijama u posjedu VSTV-a".

"Usputno obavještavanje novinara kako će 'na društvenim mrežama' dobiti odgovore na pitanja postavljena u službenim prostorijama VSTV-a je derogiranje vrijednosti i profesionalnog integriteta novinarske i pravosudne profesije, odnosno, ciljano spuštanje službene komunikacije na nivo privatnih mišljenja, 'online ulice' i neumjesnih komentara, kako bi bila lišena javnog značaja i potrebnog uticaja" - navodi se u prosvjedu /otvorenom pismu upućenom VSTV-u.

Kako se nadalje navodi, članovi Upravnog odbora BH novinara ostali su zatečeni vokabularom, kvalifikacijama i uvredama koje su Ružica Jukić, potpredsjednica, i Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, izrekli o novinarima i medijima putem društvenih mreža ili
autorskih tekstova.

BH novinari podsjećaju kako su se na meti ključnih ljudi VSTV-a nedavno našli novinari BIRN-a, a ranije novinari Žurnala i Oslobođenja, FTV, kao i brojnih drugih medija.

"Ovom prilikom nećemo, iz pristojnosti, ponavljati epitete koje ste koristili obraćajući se novinarima direktno, putem Facebooka i Twittera ili kroz tradicionalne medije. Cijenjena gospodo, to je jezik ulice koji nema mjesta u ozbiljnoj javnoj komunikaciji! Zbog toga od vas - članova VSTV-a, a prije svih potpredsjednice Jukić i predsjednika Tegeltije rezolutno zahtijevamo da takve sadržaje uklonite, a vlastite nesporazume ili profesionalne zamjerke medijima rješavate legitimnim pravnim sredstvima koja imate na raspolaganju" - navodi se u javnom prosvjedu.

UO BH novinara, također, javno zahtijeva da se komunikacija sa novinarima i medijima svede u okvire profesionalnih pravila, pristojnosti i uljudnosti, uvažavajući potrebe medija i pravo javnosti da bude na vrijeme informirana o pitanjima od značaja za rad VSTV-a, zakonito postupanje pravosuđa i funkcioniranje pravne države u cjelini.