Javni dug BiH 11,5 milijardi KM!

BIH, svjetska banka, siromaštvo, stopa nezaposlenosti, gospodarski potencijali, prirodni potencijali, umirovljenici, ispod granice siromaštva, uhićenje, džeparoška, mostarka, Sarajevo, džeparoši, BIH, entiteti, BIH, dugovi, ŽZH, Federacija BIH, otimanje, Mostar, džeparoši, džeparoška, javni dug, dug, dugovi gađana, vanjski dug, dugovanja, Mostar, džeparoši, rat
Iz Vijeća ministara BiH priopćeno je da je vanjski dug BiH na kraju 2014. godine povećan za 809,45 milijuna KM ili 10,9 posto u odnosu na 2013. godinu zbog angažiranja odobrenih kreditnih sredstava MMF-a, Europske investicione banke, Europske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od oko 1,1 milijardu KM, umanjenih za iznos plaćene glavnice.

Prosječno vrijeme dospjelih kredita je 7,6 godina, a prosječno vrijeme ugovorenog grejs perioda 6,6 godina. Vanjskih kredita do kraja prošle godine ugovoreno je u iznosu od oko 12,9 milijardi KM, od čega je "angažirano" oko 10,9 milijardi KM, a oko dvije milijarde KM raspoložive su za "angažiranje" u skladu s realizacijom odobrenih projekata, prenijela je BN televizija.

Više od 53 posto novih kredita usmjereni su za realizaciju infrastrukturnih projekata, oko 35 posto novih kredita namijenjeno je javnom sektoru, a više od 11 posto "angažirano" je za privrednu djelatnost. U ukupnom iznosu unutarnje zaduženosti od oko 3,3 milijarde KM do 31. prosinca prošle godine nije bilo direktnog ili indirektnog duga po kojem je BiH nositelj obveze.

Istovremeno, u ukupnom unutarnjem dugu Federacija BiH sudjeluje s 33,63 posto, Republika Srpska sa 65,74 posto, te Brčko distrikt sa 0,63 posto. U prošloj godini dospjele obveze po vanjskom dugu BiH redovno su servisirane u iznosu od 760,92 milijuna KM.