Javne servise neće moći gledati u 45 gradova?

TV No signal
Ilustracija

Javnim RTV servisima u Bosni i Hercegovini dozvola za analogno zemaljsko emitiranje ističe 26. travnja i, kako tvrde u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK), neće biti produžena, što će, kako ističu stručnjaci, izazvati višestruke probleme, a jedan od njih je taj što se RTRS, BHT i Federalna televizija neće vidjeti u najmanje 45 gradova i naseljenih mjesta.

"Ne mislim da će imati toliko hrabrosti i da neće za tri javna servisa produžiti dozvolu. Oni uporno forsiraju MUX C, koji su dodijelili mrežnom operatoru. Ukoliko puste MUX C, to bi bio kolaps u emitiranju. Federalne TV, primjerice, ne bi bilo u Unsko-sanskoj županiji, BHT-a u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a RTRS ne bi bilo u Kneževu, Mrkonjić Gradu, Novom Gradu, Šekovićima, Vlasenici, Milićima", rekao je za Nezavisne novine Zdravko Šavija, pomoćnik direktora RTRS za tehniku i razvoj.

Za razliku od Šavije, koji smatra da RAK neće imati hrabrosti ne produžiti dozvolu, u ovoj Agenciji kažu kako BiH neće biti u "medijskom mraku" te kako se aktiviranjem MUX C očekuje da svi raspoloživi resursi budu adekvatno iskorišteni.

"Javni RTV servisi, kao i sve druge TV stanice, imaju mogućnost ući u Multipleks C", kažu u RAK-u, dodajući kako mogućnost za produženje roka dozvola za analogno emitiranje ne postoji.

Također, naglašavaju da je BiH, kao i sve druge zemlje članice Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), imala obvezu poštovati međunarodno postavljene rokove.

"Međutim, kao što vidimo, rok za prelazak na digitalno zemaljsko emitiranje odavno je produžen, te je u ovom razdoblju emitiranje putem analognog zemaljskog signala nezaštićeno, odnosno zone pokrivanja nekih TV stanica su znatno smanjene", kažu u RAK-u.

Inače, javnim servisima u BiH dodijeljen je MUX A i MUX B, i njihova obveza bila je da pripreme infrastrukturu za prijem nove digitalne opreme i taj dio posla je, izgradnjom stupova, antenskih igala itd. urađen, ali je problem u Ministarstvu prometa i veza BiH i njihovim procedurama.

"Mi smo spremni, predali smo čak i natječajnu dokumentaciju za završetak cijelog procesa digitalizacije, ali njih čekamo pet-šest mjeseci da se raspiše natječaj za nabavku opreme i da završimo cijelu digitalizaciju. Od travnja 2018. godine nema apsolutno nikakvog natječaja, nitko ne reagira i zato smo dovedeni u poziciju u kojoj se nalazimo danas", rekao je Šavija.

S druge strane, u RAK-u kažu da je glavna prepreka za realizaciju procesa digitalizacije to što se djelomično ne poštuju odluke Vijeća ministara BiH te da Agencija nema utjecaj na rješavanje ovog pitanja.

Još jedan od problema je i taj što će u ovoj godini Hrvatska preći na emitiranje sa DVB-T na novi DVB-T2 sustav, što također može dovesti do problema u BiH, posebno u nekim njenim dijelovima gdje signal koji BiH emitira bude predstavljao problem za Hrvatsku.

"Točno je da administracija Hrvatske može u slučaju smetnji koje prouzročuje analogno zemaljsko emitiranje javnih RTV servisa tražiti od Agencije da naredi gašenje tih predajničkih lokacija, što je, prema međunarodnim obvezama, BiH dužna uraditi", rekli su u RAK-u demantujući pojedine navode da je BiH u "radiodifuznom kamenom dobu".