JAVNE NABAVKE Ovo su tvrtke koje su dobile natječaje vrijedne stotine milijuna KM

Javne nabavke

Ugovor za projektiranje i izgradnju autoputa dionice Rača – Bijeljina u vrijednosti od oko 300 milijuna KM s PDV-om najvrjedniji je dodijeljeni ugovor u 2022. godini proveden kroz postupak javnih nabavki, pokazuje analiza dodijeljenih ugovora na portalu Akta.ba.

Natječaj je raspisalo JP Autoputovi RS d.o.o. Banja Luka, a ugovor je potpisan s tvrtkama Integral Inženjering a.d. Laktaši, Srbija autoput d.o.o Beograd i Institut za građevinarstvo "IG" Banja Luka.

Njihovu ponudu, vrijednu 258,2 milijuna KM bez PDV-a, "Autoputovi RS" su ocijenili kao najpovoljniju i dodijelili im ugovor.

"Prihvaća se preporuka komisije i ugovor za javnu nabavku projektiranja i izgradnje autoputa dionice Rača – Bijeljina dodjeljuje se grupi ponuđača "Integral inženjering" Laktaši, "Srbija autoput" Beograd i "IG" Banja Luka, kao najbolje ocijenjenom ponuđaču", navodi se u odluci "Autoputova RS".

Inače, ova grupa je jedina i dostavila ponudu koja je bila nešto niža od procijenjene vrijednosti od 260 milijuna KM.

Ugalj, dizel, zdravstvene usluge

Nakon njih slijedi ugovor također vezan za projektiranje i izgradnju, a odnosi se na radove vezane za opremanje JZU Bolnice Trebinje.

Tender Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS vrijedan 109.784.999 KM ( 128,4 milijuna s PDV-om) dobila je grupa ponuđača "Herc Gradnja" d.o.o. Bileća, "Medicom", d.o.o. Bijeljina, "Sors" do.o. Banja Luka i "Santing" d.o.o Pale.

Slijedi ugovor za 600.000 tona mrkog uglja s prijevozom za potrebe TE Tuzla i TE Kakanj koji je Elektroprivreda BiH potpisala s tvrtkom Lager Posušje koja je ovaj posao dobila za čak 105.180.000​ KM.

"Zavisna društva-rudnici uglja posjeduju dovoljno stručne radne snage, mehanizacije i opreme da zadovolje potrebe termoelektrana za ovim energentom, ali problemi zapuštenosti okopnih polja i radne discipline doveli su JP Elektroprivreda BiH u situaciju da zbog nedostatka uglja ne može angažirati ukupne raspoložive kapacitete, ostvariti planiranu proizvodnju električne energije i primorana je ugalj kupovati na tržištu", rečeno je iz ove kompanije za Akta.ba.

To je bio jedan od razloga zašto je Elektroprivreda BiH dodijelila je ugovor za nabavku posuškom Lageru koja je iz svog RMU Kamengrada isporučila ugalj za obje termoelektrane.

Inače, Elektroprivreda je realizirala još jedan tender za nabavku uglja za potrebe Termoelektrane Tuzla i Termoelektrane Kakanj u 2022. godini. Ovaj put su 1.009.000 tona uglja nabavili od RMU Banović d.d. Banovići po cijeni od 79.521.142 KM, odnosno 93 milijuna KM s PDV-om.

Nakon građevinskih projekata, slijede realizirane javne nabavke iz sektora zdravstva. Ugovor od 96.784.382 bez PDV-a​, odnosno 113,2 milijuna KM s PDV-om dobio je JZU UKC Tuzla i to  za bolničke zdravstvene zaštite za 2022. godinu koje je tražio Županijski zavod zdravstvenog osiguranja Tuzla​.

"Ako u tijeku godine dođe do potrebe za dodatnim financiranjem zdravstvene zaštite iz Programa, a Zavod raspolaže dodatnim sredstvima, ugovorena naknada može se promijeniti u skladu s promjenom vrijednosti boda", navedeno je u odluci.

Sličan tender vrijedan 66.620.844​ KM ( 77,9 milijuna KM s PDV-om) realizirao je i zenički Županijski zavod zdravstvenog osiguranja i to za zdravstvene usluge bolničke i izvanbolničke konzultativno-specijalističke zdravstvene zaštite, iz obveznog zdravstvenog osiguranja za osigurana. Ugovor je dobila Kantonalna bolnica Zenica.

Hering i Euro-Asfalt

Vrijedni ugovori u segmentu cestogradnje realizirani su prošle godine i na teritoriju Federacije BiH. 

Jedan od njih je i projekt izgradnje dijela brze ceste Lašva-Nević Polje, petlja Vitez-izlaz iz poslovne zone – petlja Nević Polje koji su Autoceste FBiH dodijelile tvrtki Hering po cijeni od 74,9 milijuna s uključenim PDV-om.

Hering je dostavio prihvatljivu ponudu s najnižom cijenom nakon održane e-aukcije, a radovi se već odvijaju.

Posao nešto manje vrijednosti u iznosu od 60,8 milijuna KM dobio je i Euro-Asfalt i to za radove na izgradnji tunela Kobilja Glava od km 3 + 503 do km 4 + 185 (dužine 682 m) i dionice od tunela Kobilja Glava do priključka na M18 u naselju Hotonj (km 4 + 220 do km 5 + 100). 

Rekorder u nabavci dizel goriva je Mješoviti Holding ERS - MP a.d. Trebinje - ZP RiTE Ugljevik A.D. Ugljevik koji je prošle godine Super Petrolu dodijelio ugovor od oko 60 milijuna KM za period tri godine.

Bio je to period kada je Republika Srpska jednu od najvećih energetskih kriza s cijenom energenata na svjetskom tržištu dočekala bez bilo kakvih zaliha zbog čega je bila primorana po hitnom postupku kupiti gorivo po znatno većim cijenama.