JABLANIČKO JEZERO Spriječeno širenje zagađenja od nafte

Nafta Jablaničko jezero
FUZIP

Odmah po saznanju da je dana 11.1.2022.godine oko 14,00 sati, u mjestu Čelebići na području Općine Konjic došlo do prometne nezgode u kojoj je sudjelovalo više vozila, između ostalih i dvije cisterne, glavni federalni vodni inspektor se hitno uputio na mjesto nesreće radi provjere navoda da je prilikom nezgode iz cisterne iscurila znatna količina nafte na cestu, te da je rigolom i kanalom u dužini od tridesetak metara završila u akumulaciji Jablaničkog jezera.

Nafta Jablaničko jezero

Prilikom obilaska kompletnog područja potencijalno štetnog izlijeva, glavni federalni vodni inspektor je odmah, a u suradnji sa Agencijom za vodno područje Jadranskog mora u Mostaru, organizirao sve aktivnosti u cilju sprječavanja daljnjeg širenja zagađenja od nafte, kao i sanacije nastalog zagađenja.

Odmah nakon incidenta, inspekcijskim nadzorom je konstatirano da se naftna mrlja spustila u Jablaničko jezero, te je interventno angažirana ovlaštena tvrtka koja je odmah očistila dio ceste od naftnih mrlja, te postavila plutajuću barijeru kod koje se vrši prikupljanje i vađenje naftne mrlje s vode Jablaničkog jezera.

Prilikom inspekcijskog nadzora nije konstatiran pomor ribe, te se ne vide naznake opasnosti od ekološke katastrofe, priopćeno je danas iz FUZIP-a.

Nafta Jablaničko jezero

MAGISTRALNA CESTA M-17 Sudarile se dvije cisterne

Danas oko 14:20 sati na magistralnoj cesti M-17 u mjestu Čelebići između Jablanice i Konjica dogodio se teži sudar dvije cisterne. Sudar se dogodio na ulazu u tunel Čelebići. Kako doznaje Hercegovina…