IZVLAČENJE JAVNOG NOVCA Kome Elektroprivreda RS daje ekskluzivna prava na Samit energetike u Trebinju

Trebinje Sumit
Trebinje Sumit

“Elektroprivreda RS” u “ekskluzivna prava” upakirala je dva netransparentna pregovaračka postupka bez objave obavjesti u javnosti i sve pokušala pokriti Zakonom o javnim nabavkama. Izravnim ugovorima privatna podobna tvrtka “SET” iz Trebinja dobila je onoliko novca koliko je SNSD-ov direktor “ERS” Luka Petrović i procijenio. Ukupno 110.000 KM, navodi portal Pratimo tendere.

Od desetina tvrtki u Bosni i Hercegovini kojima u opisu posla stoji organizacija događaja, samo trebinjski “Samit energetike Trebinje” (SET) postoji da bi organizirao istoimeno okupljanje stručnjaka pod pokroviteljstvom Elektroprivrede Republike Srpske. Kako se, valjda, Samit razlikuje od ostalih samita, tako “Samit” već dvije godine, pod oznakom “ekskluzivna prava” ubire novac sa natječaja. Ukupno 110.000 KM!

U naziv predmeta nabavke Petrović je ove godine stavio da je riječ o “usluzi organizacije Samita energetike”, posao procijenio na 40.000 KM bez uračunatog PDV-a i 14. svibnja ugovor dao gore spomenutoj tvrtki. Ugovor za isti posao prošle godine je procijenio na 70.000 KM i dodijelio ga 17. veljače 2020.

Kako svaki od sudionika plaća kotizaciju, smještaj i sve ostale troškove, ili ih za njega snosi njegova tvrtka, logično je pitanje za što Petrović preko “Samita energetike Trebinje” troši desetine tisuća maraka javnog novca.

Zanimljivostima kraja nema ako se zna da je tvrtka “Samit energetike Trebinje” osnovana 7. kolovoza 2019. godine, samo pet mjeseci prije prvog ugovora sa ERS-om. U godini kada je osnovana imala je samo jednog zaposlenog radnika, u 2020. – nijednog!

Trebinjski “SET” osnovali su Aleksandar Branković i tvrtka “Elektro tim” iz Banjaluke. Na čelu “Elektro tima” je Zoran Kiza, kojeg je, opet zanimljivo, nova uprava Grada Banjaluka imenovala za direktora “Eko Toplane”. Predstavljen je kao stručnjak za obnovljive izvore.