IZVJEŠTAJI TUŽITELJSTAVA U ŽZH nema korupcije, za HNŽ se ne zna

tužiteljstvo, korupcija, tužiteljstvo, MUP HNŽ, policija, tužiteljstvo hnž, premlaćivanje mladića, policija, MUP HNŽ
hercegovina.info

Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije (TŽ) je u periodu pandemije koronavirusa formiralo najviše predmeta za koruptivna krivična djela u Bosni i Hercegovini, dok je najviše istraga pokrenulo Tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije (ZDŽ), pokazuju podaci koje je prikupila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Državno tužilteljstvo je od Županijskog tužiteljstva Kantona Sarajevo preuzelo predmet 'Respiratori' protiv premijera Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadila Novalića, direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme 'F.H. Srebrena malina' Fikreta Hodžića. Oni su osumnjičeni da su počinili više krivičnih djela prilikom uvoza respiratora za vrijeme pandemije koronavirusa.

Iz Državnog tužiteljstva su naveli da rade i na predmetima u kojima su koruptivna ponašanja dovela do ozbiljnog ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, te da su praćena događanja vezana za pojedine klastere te za problem s vršenjem obdukcija. Na osnovu objavljenih informacija o pokrenutim istragama, Državno tužiteljstvo je tijekom pandemije pokrenulo manje istraga za korupciju od nekoliko lokalnih tužiteljstava.

Na području Republike Srpske (RS) najviše prijava, njih 17, zaprimilo je Okružno tužiteljstvo u Doboju, a Tužiteljstvo Brčko distrikta zaprimilo je 12 predmeta korupcije, od kojih nisu svi direktno povezani s pandemijom koronavirusa.

Tri tužiteljstva u BiH – Županijsko tužiteljstvo Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu, Županijsko tužiteljstvo Hercegbosanske županije i Okružno tužiteljstvo Bijeljina – nisu zaprimila nijednu prijavu za koruptivna djela tijekom pandemije.

Tuzlansko tužiteljstvo formiralo 29 predmeta protiv 51 osobe

Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću tuzlanskog tužiteljstva, rekao je da je ovo tužiteljstvo u periodu od 15. ožujka do danas po različitim prijavama i izvještajima, formiralo 29 predmeta protiv 51 osobe za koruptivna krivična djela, koji su u fazi provjera prijavljenih radnji.

"Od ovog broja, u 25 predmeta se radi o prijavljenom krivičnom djelu 'Zloupotreba položaja i ovlaštenja' u tri predmeta o krivičnom djelu 'Nesavjestan rad u službi', te po jedan predmet za prijavljena krivična djela 'Pronevjera u službi i krivotvorenje službene isprave'", kazao je Arnautović.

U vezi s eventualnim nezakonitostima prilikom provođenja javnih nabavki tijekom pandemije, u tuzlanskom tužiteljstvu u fazi provjere su tri predmeta. "Provjere se vrše u predmetima o izgradnji izolatorija u Domu zdravlja u Srebreniku, o smještaju većeg broja osoba u karantin u 'A-hoteli' (hotel 'Tuzla'), hotel 'Tehnograd' Tuzla i Studentski dom Tuzla, te o nabavci zaštitne opreme u Županijskoj upravi civilne zaštite TŽ", rekao je Arnautović.

Županijsko tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije pokrenulo je najviše istraga za zloupotrebu položaja.

"Ovo tužiteljstvo je u ukupno devet predmeta donijelo naredbu o provođenju istrage zbog krivičnog djela 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja'. Ovo tužiteljstvo od 1. ožujka do 18. svibnja nije zaprimilo prijave niti pokretalo istrage vezano za zloupotrebe u javnim nabavkama", kazala je glasnogovornica ovog tužiteljstva Mirna Poljac.

Dodala je da je u istom periodu Tužiteljstvo ZDŽ zaprimilo i sedam prijava, na osnovu kojih je formirano sedam predmeta i to za krivično djelo 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja', te da su predmeti tek formirani i u fazi su prijave.

Manje predmeta u Državnom tužiteljstvu

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić, rekao je da je javnosti poznato da je ovo tužiteljstvo pokrenulo više predmeta koji se odnose na kaznena djela počinjena za vrijeme pandemije COVID-19.

"Radimo na predmetima koji se odnose na navode o zlouporabama u procesima javnih nabavki, predmete u kojima su koruptivna ponašanja dovela do ozbiljnog ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana (predmeti protiv dva pripadnika Granične policije). Pratili smo događanja vezana za pojedine klastere, problem s vršenjem obdukcija…", kazao je Grubešić, piše BIRN.

Iz Državnog tužiteljstva je 19. svibnja priopćeno da je donesena naredba o provođenju istrage, te da je ispitano više desetina osoba u predmetu 'Respiratori'.

Glasnogovornica Tužiteljstva Kantona Sarajevo Azra Bavčić, rekla je da ovo tužiteljstvo provjerava navode u šest predmeta zbog navodne nezakonitosti u postupku javnih nabavki.

Glasnogovornica Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije Bihać Irena Marjanović-Čavkić, rekla je da je ovo tužiteljstvo zaprimilo tri prijave koje ukazuju na eventualno izvršenje koruptivnih radnji, a jedna od tih prijava odnosi se na postupak javne nabavke.

Na području RS-a najviše prijava zaprimilo Okružno tužiteljstvo u Doboju

Okružno tužiteljstvo u Doboju je od početka ožujka zaprimilo 17 prijava za koruptivna krivična djela, u kojima se vrše provjere.

"Jedan broj predmeta se odnosi na negativan revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora, na osnovu provedene financijske revizije u Domu zdavlja Brod za 2019. godinu, a jedan na zloupotrebe u javnim nabavkama", rekla je službenica za informiranje Okružnog tužiteljstva u Doboju Slobodanka Lukić.

Okružno tužiteljstvo Banja Luka je u periodu pandemije zaprimilo tri prijave za koruptivna krivična djela, a podnositelji prijava su Agencija za javne nabavke BiH, Draško Stanivuković i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH je u periodu od 11. ožujka do 27. svibnja 2020. godine zaprimilo 12 predmeta iz oblasti korupcije, koji se nalaze u predistražnoj fazi. Okružno tužiteljstvo u Istočnom Sarajevu zaprimilo je jedan predmet za zloupotrebe u javnim nabavkama.

Ostala tužiteljstva kojima je BIRN BiH poslao zahtjeve nisu do objavljivanja ovog teksta odgovorila na upit. Ivana Korajlić iz Transparency Internationala kazala je ranije za BIRN BiH da je problem što se uglavnom procesuiraju hitni slučajevi, dok krupne afere uglavnom završavaju 'formiranim predmetima', koji, kako je rekla, rijetko dovedu do podignutih optužnica, a kamoli do pravosnažnih presuda.

Na osnovu podataka iz Transparency Internationala, među predmetima koji i dođu do optuženja i presuda, od 143 pravosnažne osuđujuće presude za korupciju tijekom 2019. godine, 97 ih je završilo uvjetnom kaznom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.