IZVJEŠTAJ O ZAPORIŽJU "Hitna potreba" za mjerama za sprječavanje nuklearne nesreće

rat u ukrajini,nuklearna katastrofa,reaktori,Zaporižje
Twitter

Međunarodno udruženje za nuklearnu energiju (IAEA) objavilo je izvješće o stanju nuklearne elektrane Zaporižje. Organizacija je pozvala na prestanak bombardiranja elektrane, kako ne bi došlo do "nuklearnog incidenta".

Također, smatraju da postoji "hitna potreba" za mjerama za sprječavanje nuklearne nesreće te je nužno uspostaviti zaštitnu zonu oko samog postrojenja elektrane. "Iako dosadašnje bombardiranje nije još uzrokovalo nuklearnu kriznu situaciju, ono je i dalje stalna prijetnja nuklearnoj sigurnosti i može imati utjecaja na nužne sigurnosne funkcije, koje bi za posljedicu imale ogromne radiološke posljedice", napisali su u jednom dijelu priopćenja, prenosi Dnevnik.hr.

"IAEA je i dalje vrlo zabrinut za situaciju koja okružuje NE Zaporižje - to se nije promijenilo. Spremni smo odmah započeti konzultacije koje će dovesti do hitnog uspostavljanja zaštitnog područja oko postrojenja", stoji dalje u priopćenju.

Osvrnuli su se i na zaposlenike nuklearke, koji nastavljaju obavljati svoje dužnosti unatoč svim prijetnjama koje oružani sukob sa sobom donosi. "Osoblje u nuklearnoj elektrani nastavlja pokazivati izdržljivost i otpornost, trudeći se održati elektranu stabilnom i obavljajući svoje dužnosti unatoč ratnoj situaciji", rekli su

Objavili su i kratak video u kojem opisuju svoju misiju u Zaporižju.

https://www.youtube.com/watch?v=7fEugNPf6Jk&feature=emb_logo