IZVJEŠTAJ O TRANSPORTU DROGE Tržište Balkana dobro uhodano, ni rat u Ukrajini nije digao cijene

akcija bum, fup, putevi droge, ats, Balkan
FUP

Novi izvještaj Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC) procjenjuje novonastale trendove u putevima droga koje iz azijskih zemalja dolaze u jadranske luke. U izvještaju se na nekoliko mjesta spominje i Bosna i Hercegovina, piše Raport.

Kako bi prikupili informacije o kretanju droge i njihovoj cijeni na maloprodajnom i veleprodajnopm tržištu, autori istraživanja razgovarali su sa pripadnicima međunarodnih agencija, carinskih agencija, nacionalnim jedinicama policije za borbu protiv droge, graničnim policajcima, novinarima, zdravstvenim radnicima, nevladinim organizacijama i ljudima koji konzumiraju drogu.

Područje podijeljeno na dva dijela

U izvještaju se navodi kako postoje naznake povećanog uzgoja kanabisa u zemljama jugoistočne Evrope kao što su Albanija, Kosovo, Srbija, ali i Bosna i Hercegovina.

Raniji izvještaji GI-TOC procijenili su da cijena kilograma kanabisa uzgojenog na našim prostorima povećava vrijednost za 200 do 300 eura prilikom svake pređene granice. Maloprodajna cijena, također, raste na sličan način.

putevi droge,ats,Balkan
globalinitiative.net

Gram kanabisa koji se uzgaja na zapadnom Balkanu i ulazi u Rumunjsku iz Srbije se prodaje za između 7 i 9 eura, ili 30 do 40 posto više od prosječne cijene u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji.

U Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, cijena heroina u tranzitu ka Zapadnoj Europi je ostala ista u 2022. godini. Sve manje količine droge ostalo je za lokalno tržište, gdje se cijena grama heroina kreće između 30 i 40 eura. Nakon provedene analize autori tvrde da se naša regija može podijeliti u dva glavna podpodručja, s Albanijom, Kosovom i Crnom Gorom s jedne, te Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Sjevernom Makedonijom, Rumunjskom i Srbijom s druge strane.

putevi droge,ats,Balkan
heroinske rute- globalinitiative.net


U Albaniji, na Kosovu i u Crnoj Gori maloprodajne cijene ostale su iste između 2020. i 2022., od 17 do 20 eura za amfetamine i 10–15 eura za tabletu MDMA. Čini se da korištenje MDMA u posljednje vrijeme raste, posebno tijekom ljetnih mjeseci kada ima više turista ili ljudi iz dijaspore u zapadnoj Europi – ‘koja sa sobom donosi svoje navike o drogama’ – ili na mjestima gdje se turisti okupljaju, poput obalnih područja ili na glazbenim festivalima.

Slično tome, vlasti su primijetile porast u otkrivanju LSD-a u Albaniji tijekom turističke sezone. Ova droga će se vjerovatno proizvoditi na zapadu Evrope, budući da lokalni trgovci navodno nemaju stručnost za njegovu proizvodnju.

ATS čini najveći dio tržišta sintetičkih droga

Drugačija je situacija u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj i Srbiji. Ali svi intervjuirani stručnjaci potvrdili su da, zbog dobro uspostavljene mreže trgovine, kao i potražnje, tržište nije bilo direktno pogođeno ratom u Ukrajini. U Bugarskoj su metamfetamini (u prahu) – poznati kao „pico” – uobičajeni i prodaju se na malo od 30 do 35 eura po gramu – dok je u kristalnom obliku maloprodajna cijena 20–25 € za 0,8–1 gram. Obje cijene ostale su stabilne tijekom razdoblja 2020. – 2022.

putevi droge,ats,Balkan
amfetaminska ruta- globalinitiative.net

Proizvodnja amfetamina također je prisutna u Bugarskoj i Rumunjskoj, ali vlasti su zaplijenile malo tvari u posljednje dvije godine, s izuzetkom područja blizu Srbije i Sjeverne Makedonije. Ovdje ATS čini najveći dio tržišta sintetičkih droga proizvedenih lokalno, kao u Bosni i Hercegovini.