IZVANREDNA SJEDNICA VLADE Sutra nove preporuke i naredbe u Federaciji

IZVANREDNA SJEDNICA VLADE Sutra nove preporuke i naredbe u Federaciji
hercegovina.info

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar, koji je danas sudjelovao na izvanrednoj sjednici Vlade FBiH, a na kojoj je doneseno nekoliko zaključaka, kazao je da je najvažnije da je formiran Ad Hoc tim za pregovore.

“Pred tim timom je stavljena vrlo teška i odgovorna zadaća. Nastojat ćemo stići do četvrtka na nju odgovoriti. Posao je izuzetno težak i složen, praćen čitavim nizom administrativnih poteškoća koje, nadamo se da ćemo uz pomoć Vlade i Ministarstva zdravstva i drugih struktura u Vladi, stići obaviti na prihvatljiv i zadovoljavajući način”, naveo je Pehar.

Kada bi prvo cjepivo moglo stići u Federaciju? Nije mogao sa sigurnošću odgovoriti…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da su obavili razgovore s dobavljačima, a o ishodu će zavisiti i dinamika isporuke.

Da li se strahuje od ovakvog načina nabavke, posebno nakon afere Respiratori, upitan je premijer Novalić.

“Pitanje straha ne postoji samo u Federaciji već i u RS-u. Pitanje straha nije od afere ili pravosudnih organa kako se pokušava predstaviti. Pitanje straha je od nepoznatog. U Austriji je preminula jedna osoba i sad se dobavljači pitaju što će biti kad se dogodi nešto tako. Hoće li njih procesuirati za to”, istaknuo je Novalić, prenosi N1.

Pehar je pojasnio i zašto nije razmotrena ponuda za Sputnik cjepiva.

“Taj dopis nije konzistentan. U tom dopisu bile su neke stvari koje nama nisu ulijevale sigurnost u tu priču, jer navođene su kontradiktorne stvari u smislu skladištenja cjepiva, a ni sama dokumentacija nije bila potpuna”, istaknuo je, osvrnuvši se i na donaciju AstraZeneca cjepiva iz Srbije:

Cjepivo koje je stiglo iz Srbije sutra idu na teren. Danas smo imali jednu kratku sjednicu i sutra i prekosutra Zavod za javno zdravstvo će izvršiti isporuku za svih 10 županija”.

Novalić je naveo da svi koji se cijepe u drugim državama, vezano je za registraciju i covid putovnice, je pitanje za državu.

“Ako bude covid putovnica, to će možda IDDEEA u Banjaluci raditi, neće biti pitanje da Federacija da potvrdu, već državni organ. To će biti rješavano na državnom nivou”, rekao je.

Koje cjepivo će se prvo nabavljati zavisi, istaknuo je Pehar, o dinamici koju će utvrditi na prvoj sjednici Ad Hoc tima.

“Pregovarat ćemo s onima koji su na ovim prostorima. Pfizer ima predstavništvo, Krajina lijek ima za Sputnik V, a imamo i predstavništvo Sinofarma. To su prva tri proizvođača s kojim ćemo razgovarati”, rekao je.

Što se tiče Kriznog stožera koji danas zasjeda i eventualno mogućih novih mjera istaknuo je:

“Možemo reći da smo nezadovoljni epidemiološkom situacijom u Federaciji, posebno u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. U ovom trenutku dogovori o konačnim mjerama, prijedlozima i naredbama još traju, a sutra ćemo na stolu imati nove naredbe i preporuke”.