Izmjene i dopune u korist kvazi poduzetnika i tajkuna

Marić Kordić prostorni plan
Ilustracija/Hercegovina.info

Peta točka dnevnog reda Gradskog vijeća Mostara, čija sjednica počinje sutra u 10 sati ponovno su izmjene i dopune prostornog plana općine Mostar, za koje vlast na zadnjoj sjednici nije imala većinu. 

Zanimljivo je da se ta točka forsira, premda ima negativno mišljenje Ministarstva graditeljstva HNŽ, zbog neusklađenosti izmjena s višim prostornim planom, a što bi moglo rezultirati i prijavama. 

A neusklađenosti s višim prostornim planom znače i protuzakonito djelovanje. Zakon o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije kaže u članku 15. da se prostorni plan lokalne zajednice radi na temelju Prostornog plana županije i Programa mjera županije, uz uvažavanje prirodnih, kulturno-povijesnih i pejzažnih vrijednosti prostora.

Kada je u pitanju usuglašavanje planskih dokumenata, planski dokument užeg područja usuglašava se s planskim dokumentom šireg područja.
Izmjenama i dopunama prostornog plana općine Mostar, kako smo do sada utvrdili spašava se bespravna gradnja na području Mostara, i to polazeći od gradskih imućnika. 

Tako će naselje Bare iz sporta i rekreacije u individualno stanovanje, poluotok Vojno i poluotok Buna u vikend i individualno stanovanje(kompletan potez od hotela Bevanda prema Ilićima), bespravna gradnja na državnom zemljištu u Vrapčićima u individualno stanovanje.

Uz sve to tu su i Miljkovići i širenje poslovne zone na poljoprivredno zemljište Nike dobročinitelja Marušića, koji ima više tvrtki nego zaposlenika i obilato inkasira iz proračunskih sredstava godinama, premda iza sebe nema niti jedan završen projekt. 

Nakon što je sam sebi jamčio iz jedne tvrtke u drugu dobio je i kredit Razvojne banke. 

Zanimljivo je da se nakon naših pisanja i upita zašto se poslovna zona širi za 600.000 četvornih metara, nakon čega bi Niko Marušić postao milijunaš, ako je za novu tvornicu koja bi navodno trebala doći potrebno maksimalno 100.000 četvornih metara, poslovna zona smanjuje na 150.000 četvornih metara. 

Marić Kordić prostorni plan