IZMIČE JOŠ JEDNA GODINA Ulazimo u drugo desetljeće bez obećavane trasplantacije u Mostaru

IZMIČE JOŠ JEDNA GODINA Ulazimo u drugo desetljeće bez obećavane trasplantacije u Mostaru
hercegovina.info

S obzirom da se u nekim segmentima stanje uopće ne mijenja odlučili smo neke naše članke ponavljati u cijelosti, čisto da se utvrđuje znanje.

Hercegovina.info 30. srpanj pa opet 10. studeni 2022.: 

Obećanko obmanjivanko, cjeloživotni ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić već gotovo cijelo desetljeće obećava transplantaciju u SKB-u Mostar.

Najmanje dvadeset puta u stranci bliskim medijima najavio je transplantacije. Naravno, ti isti mediji nikada naknadno nisu objavili da obećanko opet nije obavio transplantaciju. Zadnji put je o tome govorio na RTV Herceg Bosne.

„Je, mi smo najavili transplantaciju srca do kraja ove godine(opa. 2021.) Imamo i pacijenticu koja jedva čeka termin. Nažalost, korona je puno toga poremetila, međutim nije nas izbacila, mi smo i dalje spremni za transplantaciju. Administrativno smo završili skoro sve, fali nam još jedan mali papir, jer se dogodila jedna greška, imamo dozvolu za transplantaciju, nemamo za eksplantaciju, što je zapravo apsurd. Nažalost, ministar nam se razbolio i umro, pa smo izgubili tu 3-4 mjeseca, ali je definitivno pitanje dana kada ćemo napraviti prvu transplantaciju srca. Imamo pacijenta, imamo spremnu ekipu. Moja procjena je bila da ćemo je napraviti ove godine, ali evo ipak nismo stigli, ali ćemo je napraviti, pitanje je dana i jednog papira“, kazao je Herceg-Bosni Kvesić.

Reče da je transplantacija pitanje dana, no ona je već sada pitanje desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjetimo se opet:

LISTOPAD 2014. (Večernji list-intervju)

"Transplantacija je jako ozbiljna. Transplantaciju rožnice možemo napraviti sutra, bubrega za mjesec dana, jetara za dva mjeseca. Ne šalim se kada to govorim. Imamo tehničke uvjete i ljude iz Hrvatske koji će stati uz nas i to napraviti. Ja sam danas potpisao odluku kojom jedan moj liječnik odlazi u Zagreb u Merkur raditi na transplantacijskom programu. Ali, to je samo jedan segment. Ima ih više. Mi slažemo timove ljudi koji će raditi na ovome projektu. Oni će do proljeća sigurno otići u europska središta gdje će se educirati. Važno je i ono što se događa nakon operacije. Pacijent se prati stalno, određuju se imunosupresivi", rekao je tada.

"Mi ćemo u roku od tri godine imati 70 posto transplantacijskog programa (opa. listopad 2014). Do sada sam dao mnogo ovakvih procjena i rijetko sam griješio. Rat je ne samo uništio zdravstvo, nego i sve napore koji su bili ulagani u to vrijeme u priču o transplantaciji. Zato imamo pravo i obvezu počinjati opet priču", naveo je ravnatelj Kvesić.

VELJAČA 2018. (Večernji list-intervju)

"Bez obzira na sve teške trenutke kojih smo se dotaknuli, naša bolnica ipak ima planove. Jedan od velikih projekata koji guramo već nekoliko godina je transplantacijska priča. U nekoliko segmenata smo već došli do toga da radimo prvu operaciju transplantacije rožnica, ove godine planiramo čak napraviti i prve transplantacije srca i bubrega(opa. 2018). Možda je malo preslobodno to najaviti, ali mislim da ćemo uspjeti. Za to se priprema već godinama školovanjem timova, kupili smo opremu za tipizaciju. Obećali smo da će ova bolnica biti dostatna za naš hrvatski narod i da se neće morati na liječenje ići negdje drugdje te smo prilično blizu tog cilja. Naravno da ne može sve biti idealno, i KBC Zagreb za neke zahvate pacijente šalje vani, a gigant je za nas, ali mi smo odlučni u tome da SKB Mostar bude bolnica 21. stoljeća unatoč svim problemima koji nas prate", tvrdio je Ante Kvesić.  

VELJAČA 2021. (Večernji TV-intervju)

"Mi smo imali u najužem dijelu realizacije priču o transplantaciji srca, transplantaciji rožnice, I dosta drugih segmenata. Na tipizaciji se radi puno. Što se toga tiče mi smo u lockdownu, makar nismo odustali što se toga tiče. Čak štoviše ponovno smo aktualizirali transplantaciju srca, imamo i par pacijenata još. Federalno ministarstvo nam je dalo sve potrebne dozvole i dokumente, tako da nećemo stati ipak. Možemo za 24 sata organizirati transplantaciju u Mostaru. Imamo ekipu…", rekao je na početku prošle godine.

LISTOPAD 2021. (Fena-intervju)

"Kada govorimo o transplantaciji, ne mislim samo na operativni dio: presadi srce pa pošalji pacijenta u Zagreb. Mi smo radili na sva tri segmenta, i tipizaciji, i pripremi pacijenta, operaciji i imunosupresivnoj terapiji te kontroli pacijenta kroz dugi period. Ja sam to već najavio, iako mi neki kažu da je to prehrabro, da mi ovdje pripremamo transplantaciju srca i vjerujem da ćemo je ove godine napraviti", ističe Kvesić. Osim transplantacije srca, u završnoj fazi su i pripreme za transplantaciju rožnice. Ravnatelj SKB-a kaže kako je završen sav administrativni dio pred Federalnim ministarstvom zdravstva i sve je spremno za sam operativni zahvat.

I o zgradi Pedijatrije mogla bi se provući ista paralela, budući da je i završetak te zgrade najavljivan godinama, a nedavno se ravnatelj pravdao zašto opet sve neće biti gotovo na vrijeme. Pandemija, rat u Ukrajini, smrt vlasnika tvrtke izvođača, samo su neki razlozi koje je navodio u kontekstu nezavršetka pedijatrije. 

Za razliku od gore navedenog ima poslova koje ravnatelj uredno završava, a tu su prije svega stotine tisuća vrijednih nabava od tvrtke Melcom, u vlasništvu jarana mu Čujića.