Izlaznost u BiH 14,88 posto, u Čapljini pokušaj krađe, u Srebrenici predsjednica BO imala prometnu

Lokalni izbori birališta
hercegovina.info

Središnje izborno povjerenstvo održalo je podnevnu konferenciju za tisak na kojoj je govora bilo o izlaznosti na lokalnim izborima u BiH do 11 sati.

Predsjednik SIP-a Željko Bakalar kazao je da je na nekim biračkim mjestima kasnio početak izbornog procesa. U Srebrenici je predsjednica biračkog odbora imala prometnu nezgodu, u Bihaću je predsjednica biračkog odbora bolesna, a u Čelincu je proces kasnio zbog nestanka struje. 

„U Čapljini je jedno biračko mjesto otvoreno u 8.20. Prema informacijama kojima raspolažemo predsjednik bračkog odbora nije dao na uvid birački spisak, na koji su unaprijed bili upisani potpisi za 8 osoba. Predsjednik biračkog odbora je razriješen, a kako se radi o očitom pokušaju izvršavanja kaznenog djela pozivamo nadležne da sve prijave policiji i tužiteljstvu“, kazao je Bakalar. 

Prema Bakalarovim riječima izlaznost na razini BiH do 11 sati je 14.88 posto, od čega u Federaciji 13.56 posto, a 18.07 posto u RS-u. Za Brčko distrikt se još čeka podatak. 

Izlaznost je nešto veća u inozemstvu.

Podsjećamo, po jedno biračko mjesto formirano u Veleposlanstvu BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Stuttgartu, Generalnom konzulatu BiH u Muenchenu, Veleposlanstvu BiH u Oslu, Veleposlanstvu BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Chicagu.

Na konferenciji za tisak je još jednom podvučeno da glasovanje nije moguće s dokumentima drugih zemalja, nego s važećim dokumentima BiH - osobna, vozačka, putovnica.

Žitelji BiH danas će izabrati 120 novih/starih načelnika, 22 gradonačelnika, 64 OV, 56 skupština općina u RS-u, 14 gradskih vijeća.