Izjava za javnost franjevaca Bosne Srebrene

...život svoje zajednice kroz protekle tri godine, planirali aktivnosti Provincije kroz sljedeće četiri godine te izabrali nove članove provincijske Uprave (definitore). Tom

prigodom uputili su javnosti Bosne i Hercegovine kao i drugim zainteresiranim ljudima dobre volje svoju izjavu za javnost koju prenosimo u cijelosti:

Poštovane sugrađanke i sugrađani Bosne i Hercegovine
i sunarodnjaci u domovini i inozemstvu!

Mi franjevci Bosne Srebrene, koji se stoljećima brinemo za dobrobit našega naroda, prije svega u Bosni i Hercegovini ali i drugdje po svijetu, osjećamo se pozvanima i dužnima uputiti vam svoju poruku u ovom prijelomnom trenutku naše povijesti.

Danas, kad Republika Hrvatska ulazi u Europsku Uniju, prema kojoj teži i Bosna i Hercegovina, kao i ostale zemlje našeg okruženja, moramo biti spremni prebroditi poremećaje koji bi tom prigodom kod nas mogli nastati.

Iz Bosne i Hercegovine je, naime, već iseljen velik dio hrvatskog naroda i vjernika katolika, a njihov povratak je dosad bio neznatan. Ulazak Hrvatske u EU lako bi mogao pokrenuti novi val iseljavanja našega naroda, što bi bilo pogubno i za nas i za Bosnu i Hercegovinu, našu jedinu domovinu. Zato poručujemo svim katolicima i svim Hrvatima iz BiH: ne napuštajte svoje domove, ne iseljavajte u inozemstvo i ne prodajite svoje djedovine, registrirajte se i izlaskom na izbore sudjelujte u poboljšanju političkog i društvenog života - jer i Bosna i Hercegovina će u dogledno vrijeme ući u tu istu Europsku Uniju, a tko se jednom odreče svoga i tko proda svoje imanje u domovini, teško da će se ikada više odlučiti na povratak.

Mi franjevci Bosne Srebrene ne gubimo nadu u povratak onih naših obitelji koje imaju svoje korijene u BiH i koje se nikada nisu odrekle svoje baštine u ovoj prelijepoj zemlji.

A da bi u ovoj od Boga nam darovanoj zemlji bilo zaista lijepo i živjeti, očekujemo od domaćih političara i od međunarodne zajednice da se što prije dogovore o pravednu društveno-političkom uređenju zemlje - promjenom Ustava i Izbornog zakona - kako bi ova zemlja mogla zaista živjeti i funkcionirati kao jedinstvena država, s jednakim pravima i dužnostima svih krajeva, naroda i svih svojih građana na cijelom svom teritoriju, bez entitetskih ili etničkih ograničenja. Od njih također očekujemo da će intenzivnije poraditi na izradi i usvajanju Zakona o restituciji i denacionalizaciji kako bi se, uz druge, i nepravedno oduzeta crkvena imovina što prije vratila njihovim stvarnim vlasnicima.

Neka svemogući Bog blagoslovi Bosnu i Hercegovinu i sve njezine građane - u domovini i u inozemstvu!

Mir i dobro!

U ime franjevaca Bosne Srebrene i sudionika na Kapitulu

Fra Lovro Gavran,
provincijal i predsjednik Kapitula