IZGUBIO NA SUDU Vlasnik benzinske crpke dužan vratiti radnika na posao i platiti veliku kaznu

Benzinska crpka Nešković
Nezavisne novine

Osnovni sud u Bijeljini donio je dvije nepravomoćne presude, utvrđujući kako je Dragan Nešković, vlasnik bijeljinske kompanije "Nešković", uznemiravao radnika Nebojšu Čvrgića.

Zbog toga je ova tvrtka Čvrgiću dužna isplatiti 5.000 KM i kamate, nadoknaditi troškove oba postupka u ukupnom iznosu od 1.960 KM, ali ga i vratiti na posao, te mu isplatiti izgubljenu zaradu od 9.225 KM, a što je ukupno više od 16.000 KM, prenose Nezavisne novine.

U pitanju su dvije građanske parnice koje su, prvostupanjskom odlukom, dobili Čvrgić i njegov odvjetnik Vladimir Dragičević iz Banje Luke, s tim što se Neškoviću trenutno sudi i po Kaznenom zakonu Republike Srpske, a po optužnici Tužiteljstva u kojoj se navodi kako je biznismen na radu zlostavljao svog radnika.

U tužbi je Čvrgić naveo kako je kod tuženog stupio na rad bez zaključenog ugovora o radu 8. kolovoza 2022. godine na benzinskoj crpki, u Ulici sremska u Bijeljini, te uz detaljan opis naveo što se događalo 13. kolovoza 2022, kada ga je poslodavac, kako navodi, gađao staklenom bocom ili pepeljarom, te ga otjerao kući.

U drugoj presudi, Osnovni sud u Bijeljini utvrđuje kako postoji radni odnos na neodređeno vrijeme između Čvrgića i kompanije "Nešković" od 9. kolovoza 2022. kao dana stupanja radnika na rad, te se obvezuje tuženi da Čvrgića vrati na posao, ali mu i isplati sve što bi radnik zaradio, pišu Nezavisne novine.

Riječ je o ukupnom iznosu od 9.225 KM, plus kamate, za razdoblje do 31. listopada ove godine, plus 700 maraka za svaki sljedeći mjesec do povratka radnika na posao. Kompanija "Nešković" je dužna i radniku uplatiti doprinose za to razdoblje.

Čvrgićev odvjetnik Vladimir Dragičević kaže kako su zadovoljni presudama prvostupanjskog suda.

"Posebno naglašavam da se radi o nepravomoćnim presudama, te da će vjerojatno biti izjavljene žalbe. Zbog toga, u ovoj fazi postupka nemam daljnjih komentara. Očekujem da ove presude svakako budu potvrđene od strane drugostupanjskog suda, nakon čega ću moći dati detaljnije obrazloženje cjelokupne situacije", rekao je Dragičević u izjavi za Nezavisne novine.