IZGRADNJA NOVE BOLNICE Tvrtka dobila izgradnju iako će to koštati 13,5 milijuna više, je li natječaj namješten?

Nova Bolnica Trebinje
Screenshot

Kako prenosi portal Capital, tvrtka “Herc gradnja” Iz Bileće, dobila je natječaj za izgradnju i opremanje nove bolnice u Trebinju, iako je njihova ponuda bila najskuplja. „Herc gradnja“ zajedno sa poduzećima “Medicom” i “Sors” iz Banjaluke, te tvrtkom “Santing” s Pala, za gradnju ovog objekta je tražila 128,4 milijuna KM s PDV-om. To je oko 13,5 milijuna maraka više od ponude koju je dala “Aragosta Invest”, a skuplja i od kineskog “Šandonga” koji je tražio 120,4 milijuna KM. U odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača navodi se da se u ovom postupku tražila ekonomski najpovoljnija ponuda.

“Primjenjujući kriterij za dodjelu ugovora utvrđen u natječajnoj dokumentaciji, Komisija je utvrdila da je ponuda poduzeća “Herc gradnja“ najpovoljnija”, stoji u odluci koju je potpisao ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Narodni zastupnik iz Trebinja Nebojša Vukanović smatra da se ovdje radi o očigledno namještenom natječaju.

“Jednostavno je nevjerojatno da su od svih ponuda izabrali onu najskuplju. Uvjeren sam da su čelni ljudi “Herc gradnje”, prije svega napravili dogovor o povratu dijela te investicije u džepove tajkuna i moćnika koji su im namjestili taj natječaj, pa da najskupljom ponudom prođu. Nažalost, institucije su zarobljene, komisija na razini BiH često lupi samo pečat, odbaci žalbe, tako da je ovo nevjerojatna zloupotreba. U BiH su ovakve stvari postale kao epidemija, vrlo se neracionalno upravlja narodnim novcima”, kaže za Hercegovina.info Nebojša Vukanović.

Podsjetimo, grupa građana u Trebinju okupljenih u “Pokret za restituciju”, već nekoliko mjeseci tvrdi kako republička i gradska vlast u Trebinju pokušavaju nezakonito izgraditi bolnicu na poljoprivrednom zemljištu.