IZGRADNJA KANALIZACIJE U ISTOČNOJ ILIDŽI “Radis” doo pobjednik tendera, izvođač i nadzorni organ

tender,tržište,kanalizacija

Pojedini dijelovi općine Istočna Ilidža, iako urbaniji, još uvijek nemaju kanalizaciju. Općina Istočna Ilidža je prošle godine raspisala dva tendera za izgradnju fekalnih kolektora na području Vojkovića i Kasinda, piše Spin portal.

Besmislenost konkurencije - tvrtka "Radis" doo je jedini ponuditelj

Natječaj za izvođenje radova na izgradnji fekalne kanalizacije u naselju Vojkovići (Krupac) raspisan je u lipnju prošle godine. Procijenjena vrijednost radova bila je 106.000 KM bez PDV-a. Do isteka roka za dostavu ponuda pristigla je samo jedna, od poduzeća 'Radis' d.o.o., čija je vrijednost veća od procijenjene, odnosno 120.000 KM bez, odnosno 140.400 KM sa PDV-om.

S obzirom da u razdoblju kada je ugovor sklopljen nisu stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o javnoj nabavi, ugovor bi se mogao sklopiti po cijeni višoj od procijenjene, ukoliko naručitelj bude u mogućnosti osigurati sredstva.

No, treba imati na umu da se ova metoda često zlorabi na način da se procjenjuje vrijednost niža od stvarne, čime se eliminira konkurencija iz nadmetanja, a samo ponuditelj koji zna da će biti osigurana dodatna sredstva može dostaviti ponudu. Ponudu, i to veću od procijenjene, kaže za SPIN Info Damjan Ožegović iz Transparency Internationala.

Sljedeći podaci pokazuju da nema velikog broja ponuditelja koji bi mogli ispuniti propisane uvjete. Naime, u natječajnoj dokumentaciji stoji: Ponuditelj je dužan dostaviti najmanje jednu potvrdu o izvedenim radovima u ukupnoj vrijednosti od 100.000,00 KM izdatu od strane investitora radova, što svakako može biti jedan od ograničavajućih faktora koji ograničavaju konkurenciju, ali i faktor koji je istu tvrtku preporučio za novi natječaj.

Naime, mjesec dana kasnije 'Radis' je opet bio jedini ponuđač koji se javio na natječaj za izgradnju fekalnog kolektora u Kasindu. Ovoga puta Općina je spomenutom poduzeću dodijelila ugovor za izvođenje ovog posla u vrijednosti od 91.000 KM bez, odnosno 106.000 KM sa PDV-om.

 Sami sebi nadzorno tijelo

Osim što su izvodili radove na izgradnji kanalizacije u Istočnoj Ilidži, čiji je rok bio 45 dana od dana uvođenja u posao, a koji ni godinu dana kasnije nisu u potpunosti završeni, apsurdno je da je 'Radis' d.o.o. sam nadgledao svoje radove.

Međutim, kako kažu iz Transparency-ja Zakon o javnim nabavkama uređuje samo tržišno nadmetanje, ali ne i odnose koji se tiču samog izvođenja radova.

“Svakako da opisana situacija može predstavljati potencijalni sukob interesa gdje bi se mogla dovesti u pitanje nepristrasnost nadzora, a samim tim i kvaliteta izvođenja radova”, podsjeća Ožegović.

Za usluge stručnog nadzora nad izvođenjem radova na izgradnji fekalne kanalizacije u Vojkovićima direktnim sporazumom od općine su dobile dodatnih 5.000 maraka.

Ovo nisu jedini izravni ugovori koje je ovo poduzeće dobilo od općine Istočna Ilidža samo u posljednjih godinu dana. Iako s relativno skromnim proračunom od oko 12 milijuna maraka, ova općina je u 2022. godini sklopila osam izravnih ugovora s tvrtkom 'Radis' d.o.o. ukupne vrijednosti 47.441 KM bez PDV-a, što s iznosom koji planira za radove na fekalnoj kanalizaciji iznosi preko 200.000 maraka koje je ova lokalna zajednica dodijelila jednom poduzeću.

Tvrtka 'Radis' d.o.o. je netko tko godinama dobiva poslove od javnih institucija i ustanova, kako onih na čijem je čelu vlast tako i opozicija. Na području općine Istočno Novo Sarajevo realizirani su milijunski projekti, a samo u posljednjih tri mjeseca s područja grada Istočno Sarajevo, 'Radis' je dobio posao od Olimpijskog centra Jahorina (297.500 KM). KM), Općina Pale (142.710 KM), JZU Specijalna bolnica za psihijatriju Sokolac (288.000 KM) ...

Neriješeni imovinsko pravni odnosi koče završetak projekta

Iako su ugovori realizirani, kanalizacija u navedenim naseljima još uvijek nije završena, što je za SPIN Info potvrdio načelnik općine Istočna Ilidža Marinko Božović. Općina Istočna Ilidža je u 2023. godini planirala dodatnih 213.000 maraka za radove na kolektorima otpadnih voda.

Na pitanje navedenog medija kako komentira to što se na oba tendera vezano za izgradnju feklanih kolektora javilo isto poduzeće, načelnik Božović kaže da je sve u skladu sa zakonom i procedurama.

"Kada je u pitanju kanalizacija koja je urađena na kraju Ravnogorske ulice, točnije kod zelenog mosta, zadnja privremena situacija je u općinu stigla prije nekoliko dana, izvođač će vrlo brzo završiti radove, a nakon toga tu će biti ugovaranje i presvlačenje ovog dijela ceste, s obzirom da postoje određeni neriješeni imovinsko-pravni odnosi, a da ne govorimo o lošim međuljudskim odnosima susjeda, koji dovode do toga da je i sam izvođač radova spriječen u realizaciji ugovorenog.

Do tada, građani voze raskopanim ulicama naselja i u 21. stoljeću čekaju kanalizaciju čije usluge uredno plaćaju.