IZETBEGOVIĆ O MOSTARU Probosanski blok i Guzin, ništa drugo neće moći

Bakir Izetbegović
hercegovina.info

"Čović je uvijek optimističan i to je dobro. Ne vjerujem kako će se nešto u siječnju napraviti osim ako HDZ i HNS ne prestanu s blokadama. Ako ćemo ići u formiranje federalne Vlade i ići u ovaj model, onda bi možda mogli krenuti u pravom smijeru", kazao je na današnjoj konferenciji za medije lider SDA Bakir Izetbegović.

Kaže da je sa Čovićem bilo priče o "dva htijenja" koja treba uskladiti.

"Ja sam sa gospodinom Čovićem govorio o dva htijenja koja treba uskladiti; naša su na onome što su presude Suda za ljudska prava, građanski princip, na liniji presuda Sejdić-Finci. Čović ide na ono: legitimni predstavnici i apelacija Ljubić. Imaju jedno naivno uvjerenje da se bez ustavnih promjena mogu riještiti ove stvari. Ja ne vidim kako".

Kaže da neće napraviti ništa bez dogovora sa Komšićem, koalicijskim partnerom.

"Mislim da će se morati ići u temeljite promjene koje bi omogućile sve na čemu su inzistirale SDA i HDZ, pa čak i DF. Ja neću napraviti ništa bez dogovora s gospodinom Komšićem, to je dogovor od početka koalicije. I za njega je to prihvatljivo".

Izetbegović je kazao da u Mostaru svi moraju surađivati. Odgovorio je na pitanje je li spreman gradonačelničko mjesto prepustiti nekome drugo?

"U Mostaru imamo probosanski blok sa 18 ruku. Nisu krenuli pregovori. Tu je čovjek koji je dobio najveći broj glasova, dr. Guzin, a nije iz SDA. Za njega su glasali Mostarci, time su se opredijelili. Mislim da drugačije neće moći. Samo možemo ući u novi politički limb. Pobijediti na izborima, Guzin i Koalicija za Mostar - a onda izgubiti - neće to Mostarci dozvoliti", poručio je Izetbegović.

HDZ tvrdi kako ih je SDA prevarila u političkom dijelu, kako su trebali početi pregovori oko Izbornog zakona, i da postavlja uvjete, poput formiranja Vlade FBIH. Izetbegović na to kaže:

"Jesam li prevario HDZ? Oni su prevarili glasače kada su uzeli pravo za federalnu vlast. Rekao sam da ću pregovarati, ali kada netko postavlja ulitmatume - zalužuje da mu se postave uvjeti. Spreman sam to raditi idućeg tjedna. Mislim da ću se tada vidjeti s Čovćem na kavi, to neće biti sastanak, nego da pokušamo razgovarati o rješenju", naveo je.