IZBORI U BIH Veća izlasnost birača, a zabilježeno je i nekoliko incidenata

Konferencija za medije SIP BiH 2022
Klix

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) u Bosni i Hercegovini održalo je prvu današnju konferenciju za medije nakon otvaranja biračkih mjesta te su priopćili izlaznost u državi do 11 sati.

Na početku konferencije, predsjednik SIP-a Suad Arnautović osvrnuo se na izborne nepravilnosti.

"Ukupno je formirano 5.903 biračkih mjesta. Pojedina biračka mjesta u BiH nisu otvorena točno u 7 sati. Razlozi su kao i na ranijim izborima, nisu izvršene na vrijeme pripreme, kašnjenje članova biračkih odbora i sl. Na 12 biračkih mjesta je došlo do značajnijih kašnjenja i to u Bihaću na jednom mjestu, Banja Luka (četiri), Lukavac (jedno), Srebrenik (jedno), Zvornik (jedno), Zenica (dva), Ilijaš (jedno), Goražde (jedno mjesto)", rekao je Arnautović, prenosi Klix.

Nakon toga, osvrnuo se na odziv birača do 11 sati.

"Mogu konstatirati da je odziv birača 14 posto ili da je na biračka mjesta izašlo 459.989 birača. To je za tri procenta više u odnosu na izbore 2018. godine. Ovaj procenat je veći ako se ima u vidu da nam još uvijek nisu dostavljeni u sistem podaci iz Gradačca, Tuzle, Tešnja i Novog Travnika", naglasio je Arnautović.

"Ukupan broj prijavljenih događaja koji se smatraju incidentnim je devet. Od toga u FBiH četiri, u RS-u jedan i u Brčkom četiri. Imamo sumnju u jedno kazneno djelo u RS-u, a zabilježeno je remećenje javnog reda i mira u dva navrata i to u Federaciji BiH", pojasnio je Arnautović.