Izbori u BiH se raspisuju za manje od tri tjedna, dogovoren policijski angažman

Središnje izborno povjerenstvo i policija
SIP BiH

U sjedištu Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH u Sarajevu održan je sastanak Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA). 

Na sastanku je razgovarano o suradnji i zajedničkim aktivnostima i nadležnostima ove dvije institucije, o provedbi pilot projekta i reviziji Jedinstvene metodologije i programu obrade i vođenja evidencije Središnjeg biračkog popisa.  

Suradnja između ovih institucija ocijenjena je kao vrlo dobra.

Također u sjedištu SIP-a BiH u Sarajevu održan je sastanak tog povjerenstva BiH sa sigurnosnim agencijama Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Članak 2.1 stavak (3) Izbornog zakona BiH, propisuje da su 'sva tijela vlasti na svim razinama i dužnosnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko - konzularnim predstavništvima BiH obvezni pomagati tijelima nadležnim za provedbu izbora'. 

Na sastanku je razgovarano o sigurnosnim aspektima pripreme i održavanja Općih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini, koji će biti raspisani 4. svibnja ove godine u 10 sati. 

Dogovoreno je da sve sigurnosne agencije pruže potporu Središnjem izbornom povjerenstvu BiH i općinskim/gradskim izbornim povjerenstvima tijekom cijelog izbornog procesa, kako bi se izbori proveli u atmosferi koja će garantirati maksimalan stupanj sigurnosti i povjerenja javnosti u izborni proces, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIP-a.