IZBORI 2020. Sedam razina provjere za glasovanje birača izvan BiH

IZBORI 2020. Sedam razina provjere za glasovanje birača izvan BiH
Izbori

"Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine  ovim putem želi obavijestiti javnost da je i dalje u tijeku iznimno zahtjevna i obimna aktivnost obrade prijava birača za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine. Za Lokalne izbore 2020. godine dostavljen je mnogo veći broj prijava birača izvan Bosne i Hercegovine u odnosu na prethodne izborne cikluse.

Analizom dostavljenih prijava za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine u fazi prijava za glasovanje putem pošte uočen je određeni broj prijava za koje imamo indicije o zlouporabi u korištenju ovoga prava. Dio naših saznanja uz priložene dokaze smo već dostavili Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a po završetku navedene aktivnosti registracije birača koji glasuju izvan BiH ili donošenja odluke o odbijanju prijava Središnje izborno povjerenstvo BiH će izvršiti analize uočenih zlouporaba te ih također dostaviti policijskim agencijama i nadležnim tužiteljstvima na postupanje.

Radi potpunog informiranja javnosti napominjemo da u cilju sprječavanja zlouporaba Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine vrši i vršit će više kontrola e-prijava za glasovanje birača izvan BiH, na način kako slijedi: 

Prvu kontrolu vrše službenici koji pregledaju sve pristigle prijave, te potom unose podatke u aplikaciju uz nadzor kontrolora; Druga vrsta kontrole je kontrola posebnog povjerenstva formiranog od strane Središnjeg izbornog povjerenstva BiH; Treću kontrolu vrše članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH metodom slučajnog uzorka; 

Četvrta kontrola radi se od strane samih osoba koje su se prijavile za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine putem aplikacije na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, te koji mogu prema našim instrukcijama dostaviti Središnjem izbornom povjerenstvu BiH informaciju o uočenom pokušaju zlouporabe, uz dostavljanje relevantnih dokaza; 

Petu kontrolu vrše izborna povjerenstva osnovnih izbornih jedinica (gradska, općinska i Izborno povjerenstvo Brčko Distrikta BiH), koja su dužna dostaviti nam informacije o biračima koji su upisani za glasovanje na redovitim biračkim mjestima, a netko ih je prijavio za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine.

Šesta kontrola bit će vršena u žalbenom postupku provjerom navoda iz eventualnih žalbi birača i sedma provjera će se vršiti u Glavnom centru za brojanje gdje ćemo provjeravati pošiljke sa glasačkim materijalom dostavljene putem pošte, dostavljene u ime birača za koje u međuvremenu utvrdimo da je zlouporabljeno njihovo biračko pravo na bilo koji način. 

Na kraju želimo podsjedtiti javnost na činjenicu da Apelacijski odjel Suda BiH vrši sudski nadzor u žalbenom postupku na sve odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH", navedeno je u priopćenju iz SIP-a.