Iz Srbije se u BiH ulazi normalno, nema prekršajnih naloga, a od sutra ni samoizolacije

Granica BiH Srbija
Ilustracija

Da je najnovijim državnim odlukama o granici oštećena samo jedna strana govori i činjenica da Granični službenici različito postupaju ovisno iz koje zemlje dolazite. Iz Srbije je moguće normalno ući u BiH s osobnom iskaznicom, dok ćete iz Hrvatske zaraditi prekršajnu prijavu.

Iz Srbije ako od sutra ulazite nećete ni u samoizolacije, iz Hrvatske ako ulazite počastiti će vas i samoizolacijom gratis. Razlog tome je, kako su za hercegovina.info objasnili iz Granične policije BiH, što sa Srbijom imamo potpisan bilateralni sporazum, dok , Bosna i Hercegovina nema potpisan međunarodni sporazum sa državama Europske unije, pri kojemu se omogućuje prelazak zajedničke državne granice s osobnom iskaznicom kao važećim dokumentom.

Državljanima Bosne i Hercegovine ne smije biti zabranjen ulazak u BiH. Državljani BiH mogu prijeći državnu granicu s važećim putnim ispravama.

Putna isprava je važeća putovnica ili drugi dentifikacijski dokument koji je izdao nadležni organ vlasti BiH, te važeća osobna iskaznica i drugi identifikacijski dokument s fotografijom koji se može koristiti za prelazak državne granice i priznat je međunarodnim ugovorom čija je BiH ugovorna strana”, objasnili su iz Granične policije za hercegovina.info.