Iz policije upozorili stanovništvo na internet prijevare

Laptop ruke
Ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova Srednjobosanske županije (SBŽ) je u više navrata upozoravalo građane na učestale internet prijevare, kao i zloupotrebe bankovnih kartica koje se manifestiraju u raznim oblicima (npr. traženje broja bankovne kartice od tzv. 'službenika banke' u svrhu uplate novčane nagrade i sl.), a koje uglavnom za posljedicu imaju nastanak materijalne štete. 

 Ovakav primjer se može primjeniti na cijelo područje BiH, te su i ostala ministarstva unutarnjih poslova, te policijske uprave skretali pažnju na ovakve oblike prijevare.

Tom prilikom navedeni su različiti oblici nezakonitih aktivnosti koji su evidentirani, a po kojim su policijski službenici postupali, uključujući i slučajeve koji su uspješno rasvijetljeni.

Postupajući po ovoj problematici, policijski službenici su, između ostalih, evidentirali internet prijevare koje se manifestiraju na veoma specifičan način. Naime, radi se o internet prijevarama gdje se građani kontaktiraju putem e-maila ili nekom drugom vrstom internet komunikacije, od strane osoba (muškarca ili žene) koje se predstavljaju kao pripadnici Oružanih snaga SAD-a (često kao sudionici u mirovnim misijama u Siriji, Iraku i sl.). 

Tom prilikom, oni nude građanima da im pošalju veći iznos novca koju su pronašli u tim misijama, a zauzvrat da bi se to realiziralo, od građana traže da im uplate određen iznos novca, ili da im pošalju svoje osobne podatke (broj bankovne kartice, osobne iskaznice i sl.).

U ovakvim i sličnim situacijama građani veoma često budu prevareni tako što uplate određeni iznos novca ili daju navedene podatke i na taj način omoguće prevarantima da im nanesu materijalnu štetu.

Shodno navedenom, iz MUP-a SBŽ upozoravaju građane da vode računa o svim oblicima internet prijevara, uključujući i ovaj specifični obllik, jer jedino na takav način mogu spriječiti prevarante da ih materijalno oštete. 

U suradnji sa nadležnim tužiteljstvom službenici policije u okviru svojih nadležnosti poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje na rasvjetljavanju ovakvih i sličnih prijevara, kao i na procesuiranju njihovih počinitelja, navodi se u priopćenju iz Ureda komesara MUP-a SBŽ.