Iz BiH udaljeno 250 stranih državljana, evo odakle su sve dolazili ...

Iz BiH udaljeno 250 stranih državljana, evo odakle su sve dolazili ...
SPS

U protekla tri mjeseca Služba za poslove sa strancima (SPS) provodi pojačane aktivnosti na udaljenju stranih državljana koji su ilegalno boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine. 

Na osnovu obaveza koje proističu iz odredbi Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, Služba za poslove sa strancima je vratila u Republiku Srbiju ukupno osam osoba među kojim su državljani Srbije, Pakistana, Afganistana, Somalije i Maroka, dok je na osnovu Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Služba u Crnu Goru vratila četiri osobe, od kojih su tri državljanina Irana i jedan državljanin Afganistana.

Služba je izvršila dobrovoljni povratak za 189 osoba u zemlje porijekla, a koje su bile pod nadzorom Imigracijskom centru.

U suradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR) koji implementira IOM, sa teritorije Bosne i Hercegovine udaljeno je 49 osoba u njihove zemlje porijekla. 

U sklopu ovog Programa u zemlje porijekla dobrovoljno se vratilo 20 Pakistanaca, devet državljana Maroka, šest državljana Indije, pet državljana Irana, tri državljana Bangladeša, tri državljana Iraka, jedan državljanin Alžira i jedan državljanin Turske, priopćeno je iz Ureda za informiranje SPS.