IVICA GALIĆ POD ZAŠTITOM PRAVOSUĐA Tajkunu iz Gruda država oprašta 2,75 milijuna KM duga?

Ivica Galić
Valter portal

Za dva tjedna, 21. siječnja, pravnoj osobi GA-GI d.o.o. Grude, čiji je vlasnik Ivica Galić, ranije osuđen za krijumčarenje droge, poništit će se obveza prema 60 zaposlenih radnika kojima nisu plaćeni doprinosi, ali i 2,75 milijuna KM poreznog duga prema državi.

Tog datuma, obvezniku se nakon pet godina „razvlačenja“ briše dug i predmet ide u zastaru i gotovo je zastrašujuće da država neće opozvati prethodno utvrđenu nelikvidnost i u korist presuđenog krijumčara droge odreći se gotovo tri milijuna KM nagomilanog duga, piše Valter portal.

Sporan stav tužiteljstva u Širokom

Podsjećamo, a o čemu je Valter pisao prije mjesec i pol, Ivica Galić je vlasnik Carinskog terminala Gorica, lociranog u neposrednoj blizini granice BiH sa Hrvatskom koji radi u punom kapacitetu. Prije dvije godine uhićen je na granici BiH i Hrvatske kada je pokušao prokrijumčariti heroin, nakon čega je u Republici Hrvatskoj pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora.

U ove dvije države, Galić je u posjedu mnogih nekretnina: više kuća, stanova, poslovnih prostora, zemljišta, te nekoliko luksuznih automobila. Usprkos mnogobrojnim dokazima, ovaj presuđeni krijumčar droge je pod zaštitom zapadnohercegovačkog pravosuđa, ali i svih poreznih institucija koje će mu, kako trenutno stvari stoje, oprostiti oko 2,75 milijuna neplaćenog poreza.

Prema navodima iz kaznene prijave, njegov sudionik u „poslovima“ je zamjenik direktora Porezne uprave Grude Slobodan Vukoja, koji je Galića informirao o sudskim blokadama i naplatama duga koje su se pripremale, te ga savjetovao da tvrtku prebaci na nekog drugog, ili otvori novu. To je i učinio tako što je registrirao novu tvrtku AMAGAL d.o.o. Grude, čiji je fiktivni vlasnik najprije bio izvjesni Darijo Pejić. No nakon nove Vukojine dojave o istim i starim problemima, Galić je za novog vlasnika postavio svog sina.

Drugim riječima, pravna osoba GA-GI d.o.o. Grude je „fiktivno likvidirano“ u isto vrijeme kada je njen vlasnik i odgovorna osoba Ivica Galić posjedovao nekretnine i vozila u višemilijunskoj vrijednosti, a što je Porezna uprava FBiH, slučajno ili namjerno, propustila utvrditi.

Sve ovo je navedeno u više puta dopunjenoj kaznenoj prijavi na koju su razna tužiteljstva zažmirila. Kako je istaknuo Valterov izvor, u nekoliko kaznenih prijava je navedeno da je zahvaljujući Slobodanu Vukoji predmet prebačen u Široki Brijeg, gdje su istražni organi, prema tvrdnjama nekoliko izvora, namjerno sabotirali i amaterski provjeravali navode iz prijave. Cilj je bio da provjere navoda po kaznenim prijavama ne pokažu nikakve kriminalne radnje.

Županijski tužitelj u Širokom Brijegu Josip Aničić, kao i prije mjesec i pol, ponovio je stav Valteru da je „predmet u fazi po pritužbi na nalog da se istraga protiv Slobodana Vukoje i Ivice Galića neće provoditi.“

Aničić je inače tužitelj koji je „provjeravao navode“ o Galićevom kriminalu i korupciji po kaznenim prijavama.

U opširnom odgovoru koji je Valter dobio od zamjenika glavne županijske tužiteljice Mladena Hrstića je navedeno da „slijedom svega navedenog odluka postupajućeg tužitelja je zakonita, a pritužba neutemeljena“.

„Rješavajući po pritužbi i dopunama pritužbe, cijenjeni su i ostali navodi koji su izneseni u istima, te sveukupnom analizom kompletnog spisa predmeta i pobijane odluke nisu nađeni nedostaci u pobijanoj tužiteljskoj odluci, niti u procesu donošenja iste, koji bi tu odluku činili nepravilnom ili nezakonitom, odnosno opravdano ukazali na potrebu za provođenjem dodatnih istražnih radnji u ovoj kaznenopravnoj stvari“, stoji u odgovoru zamjenika glavne tužiteljice, koji je zaključio da, bez obzira na predočenu dokumentaciju, „ne postoje osnove sumnje o organizirani kriminal.“

Interesantno je da je međuvremenu Općinski sud u Širokom Brijegu formirao predmet za GA-GI D.O.O. GRUDE, oznaka spisa 64 0 Mals 068470 23 Kom, ali u vezi „neplaćanja komunalnih usluga“. Valterov izvor ističe da je to učinjeno kako bi se prikrilo skoro tri milijuna poreznog duga.

„Ovo je uočljivo pregledom Pravilnika o sustavu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i usporedbom sa brojem predmeta za tvrtku GA-GI D.O.O. GRUDE dolazi se do zaključka da je Općinski sud u Širokom Brijegu, pod oznakom 64, pokrenuo postupak protiv tvrtke GA-GI D.O.O. GRUDE samo zbog nekog malog duga komunalnih usluga“, navodi naš izvor.

Prebogati „umirovljenik“

Istovremeno je veliki broj dokaza o korupciji i vlasništvu nad velikom imovinom, ali i svega drugog što upućuje da su odgovorne osobe tvrtke GA-GI d.o.o. Grude, braća Ivica i Ante Galić, pod zaštitom pravosuđa te po svemu sudeći i političkom.

Tako je Ivicin brat Ante Galić u posjedu imovine (vlasništvo 1/1) odnosno zemljišta na Blidinju, kao i u Općini Jablanica, Katastarska općina Risovac. U pitanju je parcela 2301/17.

U našu redakciju stiglo je i puno dokumenta o imovini Ivice Galića na području općine Grude. Ivica Galić posjeduje u svom vlasništvu 1/1, samo na području općine Grude, ogromnih 22.430 m2 zemljišta. Riječ je o velikoj kući, ogromnoj okućnici te ostaloj imovini u vidu šume, pašnjaka i oranica. Sva imovina Ivice Galića zavedena u ZK ured odjeljenje Grude pod nazivom i brojem: Općina Grude, Katastarska općina Gorica, piše Valter portal.

Također je u posjedu i poslovnog prostora na carinskom terminalu Grude, u sklopu općinske sportske dvorane, što dokazuje Ugovor o kupoprodaji nekretnine, broj: 01/1-476-1/01, u Grudama, a koji su 28. 2. 2001. godine potpisali GA-GI d.o.o. Grude, točnije Ivica Galić i općinski načelnik Dobroslav Galić.

U Rješenju od 24. siječnja 2002., izdanom u Općini Grude, navodi se da je tvrtka GA-Gi d.o.o. Grude podnijela zahtjev za obavljanje djelatnosti špediterskih usluga u svom poslovnom prostoru.

Ivica Galić i danas slobodno i bez ograničenja koristi poslovni prostor koji je u vlasništvu tvrtke GA-Gl d.o.o  Grude. Stoga se postavlja pitanje kako je moguće da se ta imovina tvrtke GA-Gl d.o.o. Grude nigdje ne spominje, odnosno kako je moguće da nitko ne zna za taj poslovni prostor, ili možda znaju, a neće da znaju.

Dakle, za tužiteljstva katastarski upisi nisu dokaz iz kojeg bi se naplatili porezni dugovi. Zamjenik glavne tužiteljice u Širokom Brijegu Mladen Hrstić ističe:

„Netočni su navodi iz pritužbe u pogledu okolnosti da je porezna uprava donijela konačno rješenje o otpisu duga društvu GA-GI d.o.o. Grude, s obzirom na to da je dana 21. 1. 2019. g., uslijed pasivnosti poreznog obveznika društva GA-GI d.o.o. za period od gotovo 15 godina, donesena samo Odluka o proglašenju nelikvidnosti poreznog dužnika, s tim da tu odluku nije niti donio prijavljeni Slobodan Vukoja, nego druga osoba koja je u to vrijeme obavljala funkciju rukovoditelja Porezne uprave FBiH, Županijskog poreznog ureda Ljubuški, dok postoji teoretska mogućnost donošenja i konačnog rješenja Porezne uprave FBiH o otpisu duga tek od 21. 1. 2024. godine“.

Sam ovaj odgovor je dijelom manipulativan s obzirom na to da u kaznenoj prijavi nije ni navedeno da se dogodilo konačno rješenje o otpisu, već da će se to dogoditi 21. siječnja 2024. godine, ako Porezna uprava ne izvrši prisilnu naplatu dugova i time obešteti i državu i 60 radnika kojima nisu uplaćeni doprinosi te zbog toga ne mogu da ostvare svoja prava.

Za sve ove godine, nije reagirala ni SIPA, ni FUP, kao niti bilo koja nadležna inspekcija i institucija.