IVANČEVIĆ Vrijeme je da se povuče pitanje nesposobnosti Dragana Čovića

Jozo Ivančević
Ramski Vjesnik

Nakon zadnjeg zasjedanja HNS-a od kojega se u ovom trenutku očekivalo mnogo više među Hrvatima raste nezadovoljstvo. Osim što su direktno oštećeni u svakodnevici i sve teže žive, jasno je da nema ni rješenja za politička pitanja. 

„Smatram da ova politička ekipa nema nikakvo korisno rješenje za bh. Hrvate, dok za sebe ima i donosi niz rješenja svakodnevno. Svrha su jedino sebi. Plaše nas Sarajevom, a vidimo da se oko raspodjele novaca sa istim tim Sarajevom, pa tako i Banja Lukom lijepo svakodnevno dogovara, i da tu nikakvih prepreka nema. Osobno nisam bio na sastanku te HDZ-ove udruge, koja je zadnji susret čak zatvorila za javnost, te je javni hrvatski problem postao i tajan. Iz onoga što sam pročitao iz medija, shvatio sam da se tu radi o novom pakiranju starih teza, prelijevanju šupljeg u prazno, ukratko „tresla se brda...“. Zaključci su morali biti puno konkretniji, jasniji i efektniji, no vidimo da ih ovakva politika zbog vlastite kompromitiranosti nije u stanju donijeti“, smatra načelnik Prozor Rame Jozo Ivančević, koji se od samog starta protivi sporazumu Devedesetke s HDZ-om BiH, a oko čega je više puta istupao i u javnosti. 

Ivančević smatra da se nakon zadnjeg HNS-a treba konačno povući pitanje nesposobnosti ekipe oko Dragana Čovića. 

„Oni već dvadeset godina nisu u stanju riješiti ništa od silnih obećanja, počevši od trećeg entiteta, javnog servisa na hrvatskom jeziku, sada izbornog zakona, sutra tko zna koje teze… Da ne pričamo o golom životu, koji je u potpunosti zanemaren, divljanju cijena osnovnih životnih namirnica i drugom, svim tvornicama koje su zadnjih 20 godina zatvorili. Što se tiče izbora, izaći će oni na izbore sigurno i već se dobro pripremaju za to. Sa ovim tezama planiraju ponovo pokupiti glasove Hrvata ali i Srba u Federaciji, i osigurati sebi vlast i pozicije još nekoliko godina. A ako se slučajno odgode izbori, opet je njima dobro jer njihovi ljudi ostaju na vlasti na istim pozicijama koje drže već godinama. Ali, za narod je to veoma loše, čak pogubno“, smatra on. Dodaje da bi se konačno morale otvarati ključne teme koje tište Hrvate. 

„Hrvatske političke predstavnike, HDZ BiH prije svega otvoreno treba upitati što su učinili da zaustave egzodus Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Crkveni podatci govore da je BiH od 2015. do 2020. napustilo 60 tisuća katolika. Katolici su, nakon preživljene ratne tragedije i početnoga laganog povratka poslije rata, najbrojniji bili 2003., kada ih je bilo 464.821. Otada njihov ukupan broj stalno opada. Cijelo to vrijeme ZNA SE tko je na vlasti. Hrvatski narodni sabor uskoro neće imati kome zasjedati. Poručujem im da se žurno vrate na zasjedanje, otvore ga za javnost, te na njemu pokrenu stvarne životne teme -  kako zaustaviti iseljavanje, kako potaknuti gospodarstvo i zapošljavanje u hrvatskim sredinama, kako zaustaviti korupciju u vlastitim redovima, kako  provoditi pravdu u ovom društvu... Neshvatljivo je sa kolikom mirnoćom, iako smo najmalobroniji narod, gledamo odlaske najvrjednijeg dijela našega društva. A o tome ni sabor ni HDZ –ova vlast ne govori i ne traži rješenje. Mi se u Prozor Rami nastojimo baviti životnim pitanjima, gledamo pomoći i mladim obiteljima, majkama, poljoprivrednicima, poduzetnicima i svim ostalim kategorijama. Zašto toga još uvijek nema, ili se tek uvodi u sredinama gdje je godinama ista vlast, to također nije pitanje za nas“, ističe Ivančević. 

Njegovo mišljenje o podršci Devdesetke Draganu Čoviću je nepromijenjeno. 

Žalosno je da je stranka koja je nastala kao otpor ovakvom HDZ-u BiH pala na tako niske grane. Vidimo da je najveće lokalne sredine gdje je godinama participirala u vlasti već izgubila, i da stranka više nije cilj u smislu politike za dobrobit naroda, nego sredstvo za dobrobit par pojedinaca. Mi u Prozoru - Rami smo se jasno izjasnili protiv politike Dragana Čovića, tražili smo da se s njim ne ulazi ni u kakve sporazume. Međutim, predsjednik je okupio društvo koje drugačije misli i sada oni vode stranku. Zato to treba pitati njih. Moje mišljenje je da je načinjena velika šteta časnim mladim ljudima koji su se iskreno uključili u Devedesetku i koji su željeli provoditi pozitivne promjene. Hrvati zaslužuju imati oporbu i zato je našim mladima trebalo dati priliku, a okanuti se Dragana Čovića i njegovih igrarija. Volio bih da nije kasno za to“, zaključio je u svom odgovoru Ivančević.