IVAN 'INJA' BAŠIĆ Posuški švercer skupih automobila zbog kojega je Josipa Rimac išla kod Turudića

inja bašić

Tko je Ivan Inja Bašić, čovjek zbog kojega je Josipa Rimac (danas Pleslić) u najmanje tri navrata išla Ivanu Turudiću na Županijski sud?

Rijeć je o bratu Milenka Bašića, vlasnika vjetroparka Krš Pađene i aktera jedne druge i dosta poznatije afere, one "Vjetroelektrane". Prema navodu tužitelja, Rimac je godina lobirala za ovog hercegovačkog poduzetnika rodom iz Posušja i njegove poslove u Hrvatskoj, i to za nemalu mjesečnu apanažu od 40 tisuća kuna. Osim toga, bio joj je i stanodavac, piše Slobodna Dalmacija.

Cijeli taj paket uključio je očito i pomoć za mlađeg brata, Inju, kada je krajem 2019. godine završio u pritvoru zbog šverca luksuznih vozila i potvrdio svoju staru titulu "hrvatskog kralja limuzina".

Uloga lobistice iz Knina bila je u tome da mu se pošto poto skrate dani u pritvoru.

"Kako sam ti rekla produžit će mu pritvor za 30 dana i ne možeš to prominit ali možemo učinit da to bude maksimalno", raportira Rimac starijem bratu Bašiću nakon sastanka s Turudićem, koji je za nju "drug" i "radost", a ona njemu "lipa" i što sve ne.

Od siječnja 2018. do lipnja 2019. godine Bašić mlađi je nezakonito u Hrvatsku dopremio oko 130 luksuznih automobila. U tu svrhu organizirao je zločinačku skupinu, kako ju je službeno okvalificirao USKOK, koja je uključivala tri tvrtke i 13 osoba.

Koristili su tzv. metodu nestajućega trgovca na način da skupa vozila uvezena iz Eurokse unije nikada ne bi stigla do odredišta navedenog u popratnoj dokumentaciji, već bi bila iskrcana u Hrvatskoj i predana naručiteljima.

Za to su osnovali niz tvrtki i na njihovo čelo postavili tzv. fikus direktore. Modus postupanja bio je da se u Hrvatskoj registriran niz poduzeća u kojima su postavljani tzv. fikus direktori. Iz njih se potom izvlačio novac, dijelio među partnerima, a uvelike utajivao se PDV i ostala davanja. Utvrđeno je da je na taj način proračun RH oštećen za 3,7 milijuna kuna.

Kako mu je Rimac obećala bratu, Ivan Bašić je u proljeće 2020. pušten iz pritvora uz jamčevinu od 8 milijuna kuna, ali je nakon nekoliko mjeseci opote vraćen iza rešetaka.

Na koncu je priznao krivnju te osuđen na 11 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro. Uu sporazumu s USKOK-om pristao je i na to da ostane bez sedam automobila, Nisan Infiniti Q50, kojih je 98 uvezao iz BiH u RH, a još 35 iz Nizozemske i Njemačke. Među njima su bili nogometni izbornik Zlatko Dalić, njegov kolega Nenad Bjelica, nogometni menadžeri Nikky Arthur Vuksan i Marko Naletilić, poduzetnik Kristijan Floričić, dr. Saša Janković, nogometaš Dani Olmo, kojemu se čak "isplatilo" kupiti terenac u Hrvatskoj i poslati ga majci u Španjolsku ...

Za Bašića su mediji u BiH navodili da je zanat s automobilima ispekao u ratu i pogotovo poraću. Povezivalo ga se sa zemunskim klanom, a potkraj 90-tih godina optužen je kao dio krijumčarske skupine pukovnika Željka Maglova u Splitu. Na njegovu kuću na Knežiji u Zagrebu 2012. godine bačena je ručna bomba, očito kao neki znak upozorenja.

Osim toga, Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) je 2019. na temelju zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnih tijela RH izvršila pretrese niza objekata i kuća na području hercegovačkih općina Posušje, Ljubuški i Široki Brijegkako bi se našli dokazi u vezi s činjenjem kaznenih djela organiziranog kriminala, porezne utaja ili prijevare, carinske prijevare i krivotvorenja službene isprave.

Bašića se povezivalo i sa Zdravkom Mamićem, i to u aferi Dinamo 2, gdje je ustanovljeno da se novac koji je izvlačen iz kluba slijevao na račune jedne off shore tvrtke koju je kontrolirao njegov sin, Mario Mamić. Tu se nije dugo zadržavao, već je prosljeđivan dalje upravo za kupnju skupih auta. Inja Bašić je to potvrdio u svom iskazu.

USKOK je također otkrio da on ima razgranat posao diljem Europei polsove u Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Njemačkoj. U posao s uvozom 130 auta on je bio uključio i sada već bišu suprugu Senku Sesar, koja se među prvima nagodila s istražiteljima i priznala krivnju.

U aferi Turudić-Rimac ovaj hercergovački dvojac još se nije oglašavao. U utorak smo pokušali doći do Milenka, ali nije odgovarao na naše poruke.