Istražuju se veze policije i bugojanskih bombaša

Napadači na policijsku postaju u Bugojnu 27. lipnja vjerojatno su imali suradnike u policijskim redovima i to je sada postalo predmetom obuhvatne istrage, izvješćuju banjolučke Nezavisne novine.

Riječ je o terorističkom činu u kojem je jedan policajac poginuo, a više njih je ranjeno.

Prema navodima lista, istragu je naložio policijski komesar u Srednjobosanskoj županiji Drago Vukoja, a posebno će se provjeravati obiteljske veze Harisa Čauševića, uhićenog odmah nakon napada. Čaušević je i priznao sudjelovanje u njemu.

Sumnjivi poslovi

- Naredio sam osnivanje istražnog tima koji će provjeriti sve moguće propuste, pa tako i navode o rodbinskim vezama osumnjičenog s policajcima - rekao je Vukoja.

- Naredbu o provođenju istrage donio sam puno prije nego što su se ovi navodi pojavili u medijima, jer želim raščistiti stvari u svojoj kući. Istražni tim vodit će visoki policijski dužnosnik. Vukoja kaže da je ova ekipa počela raditi prije samo dva dana, jer je bilo problema s imenovanjem članova. Nismo željeli da u ekipu uđu ljudi kojima bi se mogla predbaciti bilo kakva povezanost s ovim slučajem. U njoj nema nikoga iz Policijske uprave Bugojno - rekao je Vukoja.

Ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Almir Džuvo ranije je na sjednici parlamentarnog povjerenstva za obranu i sigurnost upozorio na bliske obiteljske veze Harisa Čauševića s Islamom Čauševićem, jednim od čelnika bugojanske policije.

Džuvo je rekao kako je vrlo neobično da policija nikada nije pretražila Čauševićevu kuću, iako je OSA dala cijeli niz podataka o njegovim sumnjivim poslovima. Islam Čaušević, načelnik Kriminalističke policije u Bugojnu, opovrgnuo je tvrdnje da je rođak osumnjičenog Harisa Čauševića te da ga je prije uhićenja štitio.

Direktor OSA-e ustvrdio da radi zaštite rođaka nisu procesuirane ranije kaznene prijave podnesene protiv osumnjičenog Harisa Čauševića, na što je Islam Čaušević optužio Džuvu za širenje neistina.

- Poznajem Harisa Čauševića, jer on je poznat policiji - rekao je Islam Čaušević.

- Osobno sam kolegama iz federalne policije dostavio podatke o tome da je Haris Čaušević sudjelovao u hakerskim napadima. Ponovio je da u MUP-u SBŽ rade Husein Čaušević i Zaim Ždralović, stric i bliski rođak osumnjičenog za napad na policijsku postaju. Potonji je čak zapovjednik posebne policijske postrojbe županijskog MUP-a. Ne znam koliko su ove tvrdnje utemeljene, ali želim da se sve istraži - rekao je komesar Vukoja.

‘Vjerska država’

Prema podacima OSA-e objavljenim nakon napada u Bugojnu, u BiH je evidentirano oko tri tisuće osoba, koje bi se mogle povezati s terorističkim aktivnostima.

O njima je raspravljao i Zastupnički dom Parlamenta BiH, ali bez konkretnih odluka. Rasprava je protekla u uzajamnim optužbama srpskih i bošnjačkih zastupnika.Visoki dužnosnik SDA i njezin kandidat za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da ne vjeruje u brojku kojom operira OSA.

To je navelo predsjedatelja Vijeća ministara Nikolu Špirića da ustvrdi kako teroristi u BiH imaju političku potporu, te da je u BiH na djelu pokušaj uspostave “vjerske države”.

piše:  Joško Čelan / slobodnadalmacija.hr