ISTRAGA TRAJE Osam liječnika povezano sa zlouporabom zdravstvenog sustava

racunar

Osam liječnika povezano je sa zlouporabom oko 200 pacijenata, na čija su imena propisivani skupi lijekovi. Neslužbeno, na taj način pronevjereno je 400 000 maraka iz proračuna Zavoda zdravstvenog osiguranja Sarajevske županije (SŽ). Kako 'Oslobođenje' saznaje, na popisu liječnika koji su izdavali lijekove nalazi se i ime jedne od doktorica iz Doma zdravlja u Vrazovoj, u razdoblju kada je ona bila na odsustvu, odnosno na specijalizaciji na Koševu.

"Ovdje su najbitnije IP adrese. Jer, primjer te doktorice pokazuje da ne mora biti da je taj doktor zloupotrijebio svoju šifru. Dakle, ovo otvara mnogo širu istragu. Neki ljudi i sa naše strane su olako shvatili čuvanje passworda, odnosno šifre. Kada liječnik ili medicinska sestra dobije šifru od Zavoda zdravstvenog osiguranja, te radi pod tom šifrom, ona je potpuno ista kao, na primjer, PIN kod bankovne kartice", poručio je glasnogovornik JU Dom zdravlja SŽ Arman Šarkić.

Još na samom početku pomenutih afera, u rješavanje problema uključio se i županijski Ured za borbu protiv korupcije. Tvrde da su prikupili više informacija, ali i da se slučaj u posljednje vrijeme iskomplicirao.

"Mi smo za sada pripremili tri analitička izvještaja koja smo proslijedili Tužiteljstvu SŽ, uputili smo dvije informacije, održali sastanak sa glavnom tužiteljicom o ovoj temi, te očekujemo dalje postupanje Tužiteljstva, da se utvrdi tko su odgovorne osobe", kazao je šef Ureda za borbu protiv korupcije SŽ Erduan Kafedžić.

Dok je predmet pod istragom, više detalja, kako su mediji i navikli, od županijskog Tužiteljstva nisu dobili. "U navedenom predmetu se poduzimaju radnje s ciljem provjere navoda", bili su kratki iz ove pravosudne institucije.

A dok Tužiteljstvo istražuje, još nitko ne snosi posljedice. Kako i sam glasnogovornik domova zdravlja Arman Šarkić kaže, narušen je imidž zdravstvenih institucija u Sarajevu, te je to najveća posljedica, za sada. On, naime, smatra da nitko od pomenutih osam liječnika nema izravno učešće u ovom slučaju, već da su oni kolateralna šteta, te da su pojedinci željeli steći osobnu korist.

"Tužiteljstvo treba dati zadnje slovo, a mi kao Dom zdravlja, ono što nam je dozvoljeno, radimo. Ali, opet kažem, nikoga ne možete proglasiti krivim dok to istraga ne pokaže, kao i dokazni materijal", zaključuje Šarkić.

Zloupotrijebljen je sistem i došlo je do narušavanja javnog zdravlja. Upravo to je​ postignuto sa ove dvije sporne afere. No, iz Sindikata zdravstva SŽ žele vjerovati kako je u pitanju propust informacijskog sistema, navodi 'Oslobođenje'.

"Sigurno su napravljeni propusti u zaštiti podataka, tako da evo, vidite, prošlo je vrijeme i dogodilo se nešto što nije dobro ni za zdravstvene radnike ni za zdravstvo ni za naše pacijente", poručio je predsjednik Sindikata zdravstva SŽ Senad Sadiković.

Iz Sindikata zaključuju da će nastaviti aktivnosti ukoliko im neke od pravosudnih institucija zatraže pomoć. Iako smatraju da je propust sistema u pitanju, prema riječima glasnogovornika Šarkića, povratak na staru metodu propisivanja recepata nije opcija. Kažu da je mnogo uloženo u ovaj sistem i da ne treba odustati tako lako od digitalizacije. Istraga je u tijeku, a županijsko Tužiteljstvo po tko zna koji put na potezu. Za sada, krivci nisu poznati.