VIDEO  ISTOČNA HERCEGOVINA ODSJEČENA OD SVIJETA ''Nema gorih puteva u BiH, totalno je zapuštena''

put Nevesinje Gacko
Hercegovina.info

Problemi vezani za loše puteve u Istočnoj Hercegovini traju desetljećima. Iako su obećanja o ulaganjima u putnu infrastrukturu i izgradnji autoputa od Trebinja do Višegrada prisutna već dugo, situacija se ne mijenja. Rupe na svakom koraku, uski i ispresijecani drumovi, te makadamski putevi koji povezuju lokalne zajednice, čine realnost ovog dijela Republike Srpske. Ovo je jedan od najvećih problema stanovnika Istočne Hercegovine, a također i izazov za turiste koji koriste ovu rutu kao najbližu vezu s Crnogorskim primorjem i Dubrovnikom.

Hercegovci ne kriju svoje razočaranje i smatraju da su upravo zbog toga nezasluženo “odsječeni” od svijeta.

“Pa ja mislim da nema gorih puteva u BiH. Definitivno najgori put je prema Foči i prema Nevesinju iz pravca Gacka. Isto tako, put od Gacka do Trebinja je veoma loš. Ne znam zašto to ne saniraju, ne treba tu puno radova. Dižemo Trebinje kao turistički grad, a put do njega nikakav. Hercegovina je zapuštena skroz. Ne znam tko se tu pita, koja faca odlučuje gdje će se investirati, koji će se put popraviti, ali Hercegovina je totalno zapuštena. To se očito ne odlučuje u Hercegovini”, kaže Viktor Grković iz Gacka.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske, Denis Šulić, kaže da je svjestan ovog problema i ističe kako su planovi Vlade Republike Srpske i Puteva RS usmjereni na završetak magistralnih i regionalnih puteva.

“Definitivno se sve to treba rješavati. Znam da u planskim dokumentima Vlade RS i javnog poduzeća Putevi RS, je završetak i magistralnih i regionalnih puteva. Kada se to odradi to će značiti brži i lakši protok ljudi, a samim tim ćemo i olakšati turistima dolazak i uživanje u ljepotama Hercegovine. Svjestan sam problema u infrastrukturi, ali isto sam svjestan da je dosta toga urađeno u posljednjih nekoliko godina”, istaknuo je za Hercegovina.info Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS.

put Nevesinje Gacko
Denis Šulić


Narodni poslanik iz Trebinja, Đorđe Vučinić, jedan je od onih koji uporno traže od vlasti da počnu s ulaganjem u puteve u Hercegovini, a samim tim i prekine "maćehinski" odnos prema tom dijelu BiH.

“Tužno je što mi stalno moramo napominjati na loše stanje puteva u Hercegovini, a da vlast po tom pitanju ništa ne radi, osim što iz izbornog do izbornog ciklusa samo obećavaju da će nešto od toga biti. Posljednje u nizu od obećanja je ono što sam dobio kao odgovor od resornog ministra Nedeljka Čubrilovića koji je rekao da će do kraja ove godine biti završena planska dokumentacija za brzu cestu od Trebinja do Foče.

Međutim, nikakvih informacija nema kada će biti započeta ta trasa, a znamo koliko je kritična dionica, naročito od Gacka do Foče. Nevjerojatno je to što smo mi od Srbije prije skoro 5 godina dobili preko pet i po milijuna eura za rješavanje upravo te dionice od Gacka prema Foči, pa se pitam što je s tim novcem s obzirom na to da ništa nije urađeno. Nevjerojatno je također da se od Nizozemske dobilo blizu tri milijuna eura za putni pravac između Berkovića i Nevesinja i da od toga nije uložena nijedna jedina marka u taj putni pravac, koji je, vjerovali ili ne, radila Austrougarska.

Hercegovina spaja ostatak države s primorjem, jako su frekventni ti putevi, ali nažalost, očito imamo jedan maćehinski odnos vlasti u RS prema ovom dijelu BiH”, kaže Đorđe Vučinić, poslanik u Narodnoj Skupštini RS.

put Nevesinje Gacko
Đorđe Vučinić/Privatna arhiva


Loši putevi u Hercegovini očigledno ostaju gorući problem, a zasigurno je da će se ova tema više puta spominjati i u skorijoj budućnosti, posebno uoči nadolazećih lokalnih izbora i obećanja koja će se ponovno iznositi.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.