ISTEKAO ROK Pola milijuna doza cjepiva iz BiH bit će uništeno u inozemstvu

Astra Zeneca cjepivo
Hercegovina.info

Oko 300.000 doza AstraZenece u Federaciji BiH i više od 200.000 doza u RS bit će uništeno zbog isteka roka cjepiva. Ovo je za 'Dnevni avaz' kazao pomoćnik ministra u sektoru za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH Dušan Kojić, dodavši da su to još uvijek neslužbeni podaci.

"Radi se o cjepivima koje su donacija građanima Bosne i Hercegovine i to najvećim dijelom donacija Austrije. Ta cjepiva su već kada smo ih uvezli imale rok trajanja nekoliko mjeseci. Zašto smo ih uvezli pa dozvolili da istekne rok? Razlog je što smo tom dozom mogli u potpunosti testirati spremnost stanovništva da se odazove na cijepljenje. Prije toga su to bile samo neke procjene, ali jedno su procjene, a drugo je kada vi cjepivo imate na raspolaganju", kazao je Kojić.

Dodatni problem je, dodaje Kojić, i ta fama koja se pojavila oko AstraZenecinog cjepiva, tih krvnih ugrušaka. 

Ali, kaže sugovornik 'Avaza', to je cjepivo iza kojeg stoji Europska agencija za lijekove i ako je ona odobrila daljnju njenu upotrebu vjerujte mi nemamo razloga da ne vjerujemo u njenu učinkovitost.

Na upit gdje će cjepiva biti uništena, Kojić je kazao da će to biti urađeno u Austriji. "Ta cjepiva bit će uništena u Austriji jer se to još uvijek ne može uraditi u BiH", kazao je Kojić.

Trajanje AstraZeneca cjepiva je šest mjeseci. Ona koje je donirala Austrija istekle su u listopadu i studenom, piše Kronen Zeitung. Bosanskohercegovačke vlasti su imale samo nekoliko tjedana da dostave cjepiva zdravstvenim ordinacijama i bolnicama i iskoriste ih, prenosi Klix.