ISPRED FEDERACIJE Republika Srpska utvrđuje najnižu zakonsku plaću, traži se da to bude 800 maraka

ISPRED FEDERACIJE Republika Srpska utvrđuje najnižu zakonsku plaću, traži se da to bude 800 maraka
Ilustracija

Vlada Republike Srpske ovog tjedna će, kako navode u Savezu Sindikata, utvrditi najnižu plaću u ovom bh. entitetu za 2023 godinu. Sindikalci ističu da ovaj iznos ne bi smio biti ispod 800 KM, jer prema njihovim podacima trenutno 70 tisuća radnika ne može zaraditi ni ovaj iznos. Poslodavci, s druge strane, nakon što prethodno nije postignut dogovor, predlažu da najniža plaća bude 673 KM.

U ovom trenutku 70.000 radnika u Republici Srpskoj ne može zaraditi ni 800 maraka i taj iznos je upravo onaj kojeg sindikalci traže da bude utvrđeni minimalac.

"Naš prijedlog je da u ovom momentu dobijemo najnižu plaću koja ne može biti ispod 800 KM, a sljedeći korak je suočavanje gospodarskog rasta, inflacije i drugih parametara koji se mjere krajem prvog kvartala kako bi tada mogli da utvrdimo novi iznos najniže plaće.", kazala je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske. 

Poslodavci ovo ocjenjuju nerealnim. Za njih je, navode, realan iznos 673 KM.

"Smatram da se radi o neozbiljnim prijedlozima i da ljudi koji izlaze s takvim prijedlozima ne trebaju sudjelovati u ozbiljnim pregovorima oko toga. Najniža plaća nije stvar populizma i treba biti utvrđena na bazi makroekonomskih pokazatelja.", ističe Saša Aćić, direktor Unije udruge poslodavaca Republike Srpske.

Kako novi Ekonomsko-socijalno vijeće još nije formirano, a ni u starom nije bilo dogovora o najnižoj plaći, u Sindikatu navode da će Vlada Republike Srpske ovog tjedna donijeti odluku o novom minimalcu. U Vladi su, ipak, tražili da se sindikalci i poslodavci prvobitno dogovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva plaća koja se isplaćuje za siječanj bit će u veljači. Prije toga Vlada će donijeti odluku, ali htjeli smo da se oni dogovore. Bio je pritisak na Vladu i krajem prošle godine, ja sam i tad poručio izvolite sjedite i dogovorite se.", naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Kako sada stvari stoje, bar po javnim istupima prethodnih dana i sindikata i poslodavaca, međusobni dogovor nije na vidiku. Predstavnici obje grupacije imaju svoje argumente, te međusobne prijedloge o visini najniže plaće nazivaju neozbiljnim. Trenutačni minimalac u Republici Srpskoj je 650 KM.