ISPRAVNOST APARATA Nitko i dalje ne zna kakvi su respiratori stigli i da li su upotrebljivi u bolnicama

Respirator
Ilustracija / hercegovina.info

Prošlo je sedam dana od isporuke 80 respiratora. Naručeno je ukupno 100. Za preostalih 20 još niko ne zna kada će stići, iako je rok isporuke davno probijen.

Rok za isporuku 100 komada medicinskih aparata, prema ugovoru koji su potpisali direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik "FH Srebrena malina“ Fikret Hodžić, bio je 15. travnja. Nepotpuna pošiljka je stigla deset dana kasnije – 25. travnja.

Pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite Sanita Alagić je to opravdala poteškoćama nabavke respiratora u cijelom svijetu i organizacijom avionskog leta odnosno prijevoza.

"Postoji član ugovora koji kaže da ćemo sve eventualne sporove rješavati mirnim putem. Tako smo i rješavali i prolongirali rok isporuke", poručila je Alagić u četvrtak kada su respiratori napustili magacin sarajevskog aerodroma i kamion otišli u skladište FUCZ-a.

Ni danas kutije respiratora, proizvođača "Aerospace Changfeng Medical“, nisu otvorene jer se čeka da tvrtka Sono Medical, koja je zadužena za provjeru ispravnosti respiratora i određivanje njihove razine upotrebe, da svoj sud. To će se, vjerovatno dogoditi, idućeg tjedna.

Nitko i dalje ne zna kakvi su respiratori stigli i da li su upotrebljivi u bolnicama i kliničkim centrima ili su predviđeni za ambulanta kola. Već smo kročili u mjesec svibanj, a pitanje je koliko će vremenski trajati provjere valjanosti aparata, njihovo instaliranje mjerenje parametra te obuka doktora koji će raditi s njima. I dalje se ne zna tko će respiratore održavati i eventualno servisirati.

Bh. aviokompanija koja je iz Pekinga prevezla 80 respiratora jer za još 20 nije bilo mjesta, prema riječima federalnog premijera Fadila Novalića, u sljedeća dva tjedna nema zakazanih letova.

Pitanje koje se sada logički postavlja jeste što je sa isporukom preostalih 20 respiratora s obzirom da je Vlada Federacije BiH privatnoj tvrtki "FH Srebrena malina“ avansno uplatila 10,5 milijuna KM za nabavku i isporuku tačno 100 respiratora.