VIDEO  Ispovijest žrtve obiteljskog nasilja: Sustav krivi, omalovažava i stigmatizira žrtvu, te opravdava nasilnika

Žrtva nasilja
snimka zaslona/youtube

Udruga za edukaciju i razvoj "Dignitet" iz Mostara objavilo je istraživanje koje ukazuje na alarmantne podatke o femicidu u Bosni i Hercegovini. Prema dostupnim statistikama, od 2017. godine ubijeno je minimalno 60 žena, iako se vjeruje da je broj veći zbog "nevidljivosti femicida i nepostojanja njegove pravne kvalifikacije".

Od kolovoza 2023., kada je objavljeno istraživanje, zabilježena su još tri tragična slučaja: Nizama Hećimović, Tahira Čamdžić i Aida Dendić postale su žrtve nasilja.

Pitanje koje proganja: "Zašto nije otišla?"

Iza svake priče o nasilju nad ženama u BiH, često se postavlja pitanje: "Zašto nije otišla?". U šestoj epizodi dokumentarnog serijala "Stigme", jedna žena koja je preživjela nasilje dijeli svoje iskustvo, pri čemu je njezin identitet zaštićen zbog sigurnosnih razloga. Iako su prošle godine, ona i dalje živi u strahu za vlastiti život.

Realnost sustava i borba za preživljavanje

Naša sugovornica otvoreno govori o izazovima s kojima se suočava osoba koja odluči napustiti nasilnog partnera, te o sustavu koji često krivi, omalovažava i umanjuje žrtvu, tražeći opravdanje za nasilnika. Naglašava da su nasilnici ti koji trebaju rehabilitaciju, dok boravak žena u sigurnim kućama nije konačno rješenje.

Serijal "Stigme": Ispovijesti i borba protiv predrasuda

Dokumentarni serijal "Stigme", koji je nastao u suradnji portala Bljesak.info i eTrafika, pruža platformu za ispovijesti osoba koje se suočavaju s predrasudama i diskriminacijom zbog svoje posebnosti. Kroz deset epizoda, serijal ima za cilj upoznati javnost s ljudima koji, unatoč svojim različitostima, često nailaze na osude i neprihvaćanje društva.