ISPOVIJEST OBITELJI Mami su uspostavili dijagnozu telefonski, pa je umrla za 11 dana

ispovijest, obitelj

Bliži se prva godišnjica smrti Milice Pukljak (89) koja je umrla u bolnici nakon što joj se u Domu za starije osobe Centar u zagrebačkoj Klaićevoj ulici u Zagrebu, gdje je boravila od 2017., zakompliciralo zdravstveno stanje. Nakon dvomjesečnog liječenja u ambulanti obiteljske medicine smještenoj u zgradi doma, koje, kako se ispostavilo, nije bilo provedeno sukladno pravilima struke, štićenica doma je hospitalizirana te je ubrzo preminula, piše Jutarnji list. 

Povjerenstvo Hrvatske liječničke komore (HLK) nakon pritužbe obitelji na rad liječnice donijelo je mišljenje prema kojemu "stručni rad dr. med. spec. Z. Š. Š. nije proveden sukladno pravilima struke s obzirom na izostanak obavljanja kliničkih pregleda pacijentice kada je to, uzimajući u obzir višednevni status bolesti i neovisno o primjeni različite antibiotske terapije, bilo nužno učiniti".

U dopisu Ministarstva zdravstva od 6. listopada 2020., koje potpisuje ministar Vili Beroš, pokojničina obitelj upućena je da sukladno aktima HLK, može protiv te liječnice - koja je u međuvremenu, kako saznaje Jutarnji, otišla u mirovinu - pokrenuti disciplinski postupak pred Časnim sudom Komore.

"Moja je mama 31. ožujka 2020. u domu pala s kreveta i dobila visoku temperaturu, a dan prije toga žalila nam se na bol ispod rebrenog luka. Doktorica opće prakse Z. Š. Š. joj je telefonski ordinirala dvije vrste antibiotske terapije, a nama je rekla da mama ima urinarni infekt, iako je niti jednom nije osobno pregledala. Kad sam molila doktoricu da se naprave pretrage krvi, odbijala je. Moja mama je nakon 11 dana, kad su ipak napravljeni privatno testovi krvi, hospitalizirana u KB-u Sestre milosrdnice s evidentnom upalom pluća. Bila je dehidrirana i imala je izraziti elektrolitski disbalans te je 22. travnja 2020. umrla", ispričala je za Jutarnji list Anka Milin Letić, kći pokojne žene.

Dodala je kako je od 3. travnja s doktoricom Z. Š. Š. bilo nemoguće normalno razgovarati. Zbog lockdowna i korone liječnica je imala minimalni kontakt s pacijentima, a Milin Letić tvrdi da je njezinoj majci "dijagnozu postavila na daljinu, telefonski, bez ikakva pregleda i bez vađenja krvi".

"Na izravni upit je li to istina, doktorica nam je rekla da nije, nego da je nekoliko puta bila kod mame i da ne vidi potrebu da se vadi krv, iako je mama tada već pet dana ležala s visokom temperaturom. Bio je tada lockdown, domovi su bili zatvoreni za posjete, a doktorica se bojala korone i kontakata s pacijentima. Nudili smo i da privatno o našem trošku organiziramo vađenje krvi, ali je to odbijala. Mami temperatura nije padala ni sedmi dan zaredom pa joj je telefonskim "pregledom" promijenila antibiotik", otkriva dalje Milin koja je obratila i ravnateljici Doma za starije osobe Centar, Štefici Karačić.

S pristiglim nalazima krvi Milini su potražili mišljenje drugih liječnika koji su im rekli da se infuzija i terapija moraju mijenjati, da su elektroliti znatno poremećeni, da je osoba teško dehidrirana i za hospitalizaciju. S tom informacijom Milin se obratila doktorici Z. Š. Š. koja nije željela odstupiti od svojih procjena.

"Nakon 11 dana patnje Hitna je mamu konačno odvezla u Vinogradsku s temperaturom 38,6 °C i upalom pluća. Nestručno liječenje doktorice opće prakse oslabilo ju je do te mjere da se u bolnici, unatoč naporima doktora, više nije imala snage boriti. Umrla je žedna", zaključila je Anka Milin Letić.

Ravnateljici doma, Štefici Karačić, neizmjerno je žao smrti korisnice koja je bila potpuno ovisna o tuđoj pomoći i njezi te kaže da je njezina obitelj u jednom trenutku prešla granice svojih ovlasti šaljući privatne liječnike u dom unatoč epidemiološkim mjerama.

"Konflikt između doktorice, koja nije zaposlenica doma i ima odvojenu ordinaciju, a koja nije dala da se upravlja njezinim odlukama, s obitelji pacijentice prelomila se preko doma koji je socijalna, a ne zdravstvena ustanova", kaže ravnateljica Karačić, ističući kako inspekcijski nadzor resornog Ministarstva rada i socijalne skrbi nije pronašao propuste u funkcioniranju doma i njegovih zaposlenika.

Prozvana liječnica: 'Čuvala sam se korone'

Do prozvane doktorice Z.Š.Š. posljednja dva dana nismo uspjeli doći. No u svom očitovanju Ministarstvu zdravstva liječnica je odbacila svoju odgovornost, ukazujući na "otpusno pismo post mortem, iz kojeg je razvidno da su komplikacije kod pacijentice nastale nakon hospitalizacije, a na Hitnu internu gospođa je odvezena zbog straha od prijetnji pacijentičine kćeri".

"Zbog specifičnosti potreba u Domu, naročito stacioniranih, svakodnevno s medicinskim osobljem obavljam vizitu. S obzirom na to da je Dom lociran na dvije lokacije, raspored rada prilagođen je potrebama obje kuće, te sam zbog povećanih zdravstvenih potreba stanara Doma svakodnevno od 6 od ponoći dostupna na mobitel.

Od početka ožujka 2020. radila sam svakodnevno u ambulanti u Klaićevoj, a zbog epidemije nisam odlazila u domove u Crnatkovu i Petrovu, jer i sama pripadam rizičnoj skupini zbog preboljenog infarkta, a i zbog manjeg rizika za pacijente. Mijenjala me druga doktorica.

I samo bih htjela napomenuti da unuka pokojnice ne živi u Hrvatskoj pa je teško mogla procijeniti zdravstveno stanje svoje bake te je sa mnom samo jednom razgovarala i bila vrlo neugodna, omalovažavala me, vrijeđala i prijetila mi nakon što joj medicinsko osoblje nije dalo informaciju o lijekovima koje dobiva njezina baka", očitovala se sredinom prošle godine Z.Š.Š.