ISPLATIO SE TRANSFER U SDA Vlasnik Tuzla City od rudnika dobio natječaje vrijedne 8 milijuna maraka

Azmir Husić

Početkom prošle godine zastupnik PDA u Parlamentu FBiH Azmir Husić službeno je prešao u Stranku demokratske akcije. Iz SDA su tada priopćili da je riječ o biznismenu, vlasniku nogometnog kluba Tuzla City, te kompanija Heez transport i Heez gradnja.

Nekoliko dana prije nego će javnost biti obaviještena o transferu Husića u SDA, Rudnik Kreka potpisuje dva ugovora s tvrtkom Hezz transport za iznajmljivanje rudarske mehanizacije ukupne vrijednosti 1.780.833 KM s PDV-om.

Odluku o izboru tvrtke Heez transport iz Tuzle kao najpovoljnijeg ponuđača za usluge iznajmljivanja tri buldožera, Rudnik Kreka donosi 18. siječnja. Vrijednost ugovora iznosi 1.144.821 KM s PDV-om, piše Žurnal.

Azmir Husić

Isti dan, ova tvrtka izabrana je kao najpovoljniji ponuđač i za nabavku usluga iznajmljivanja bagera-kašikara. Vrijednost ugovora 636.012 KM s PDV-om. Ugovori su dodijeljeni pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja.

„S obzirom na to da je stanje radnih kosina u PK "Šikulje" i PK "Dubrave" izašlo iz okvira projektiranih veličina, te je pomoćna mehanizacija neophodna kako bi se tehnološki upravljalo radnim kosinama i spriječilo klizanje masa koje bi mogle ugroziti sigurnost ljudi i opreme, te osigurali odstupni putevi i pozicije za izmještanje rudarske mehanizacije na sigurno, izvan zahvata potencijalnih klizišta. Ugovori po provedenom pregovaračkom postupku će biti primjenjivani do okončanja pokrenutog otvorenog postupka javne nabavke,” navedeno je u obrazloženju obje odluke o izboru tvrtke Heez transport kao najpovoljnijeg ponuđača.

Ugovori su potpisani u veljači, samo nekoliko dana prije nego će Azmir Husić službeno prijeći u SDA.

Nekoliko mjeseci kasnije, polovicom srpnja iz Rudnika Kreka obavijestili su javnost o izboru tvrtki Heez transport, Junuzović-kopex i Den Alm company kao najpovoljnijih ponuđača na novom tenderu za iznajmljivanje rudarske mehanizacije.

Azmir Husić

Od 16.8.2022. do 16.8.2023 za iznajmljivanje buldožera Rudnik Kreka ovim tvrtkama platit će 1.440.000 KM bez PDV-a odnosno 1.684.800 KM s PDV-om. Prema podacima s portala javnih nabavki, do sada je tvrtki Heez transport dodijeljeno 100.000 KM od ovog iznosa.

U 2023. godinu Azmir Husić ušao je kao novoimenovani SDA zastupnik u Parlament FBiH. Pored zastupničkog mandata, tvrtka Azmira Husića dobila je novi unosni ugovor od Rudnika Kreka vrijedan više od šest milijuna maraka s PDV-om.

Azmir Husić

„Direktor i prokurist donose Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku usluga - Otkopavanje otkrivke IV etaže ravni diskontinuiranom tehnologijom ( rovokopač, kamion, buldožer) u krateru kopa Pogona „Šikulje“ je Hezz transport d.o.o Tuzla s cijenom 5.244.750 bez PDV-a odnosno 6.136.357,50 KM s PDV-om,“ obavijestili su javnost iz Rudnika Kreka Tuzla početkom siječnja ove  godine.