ISPLATIO SE TRANSFER U SDA Vlasnik Tuzla City od rudnika dobio natječaje vrijedne 8 milijuna maraka

ISPLATIO SE TRANSFER U SDA Vlasnik Tuzla City od rudnika dobio natječaje vrijedne 8 milijuna maraka

Početkom prošle godine zastupnik PDA u Parlamentu FBiH Azmir Husić službeno je prešao u Stranku demokratske akcije. Iz SDA su tada priopćili da je riječ o biznismenu, vlasniku nogometnog kluba Tuzla City, te kompanija Heez transport i Heez gradnja.

Nekoliko dana prije nego će javnost biti obaviještena o transferu Husića u SDA, Rudnik Kreka potpisuje dva ugovora s tvrtkom Hezz transport za iznajmljivanje rudarske mehanizacije ukupne vrijednosti 1.780.833 KM s PDV-om.

Odluku o izboru tvrtke Heez transport iz Tuzle kao najpovoljnijeg ponuđača za usluge iznajmljivanja tri buldožera, Rudnik Kreka donosi 18. siječnja. Vrijednost ugovora iznosi 1.144.821 KM s PDV-om, piše Žurnal.Isti dan, ova tvrtka izabrana je kao najpovoljniji ponuđač i za nabavku usluga iznajmljivanja bagera-kašikara. Vrijednost ugovora 636.012 KM s PDV-om. Ugovori su dodijeljeni pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja.

„S obzirom na to da je stanje radnih kosina u PK "Šikulje" i PK "Dubrave" izašlo iz okvira projektiranih veličina, te je pomoćna mehanizacija neophodna kako bi se tehnološki upravljalo radnim kosinama i spriječilo klizanje masa koje bi mogle ugroziti sigurnost ljudi i opreme, te osigurali odstupni putevi i pozicije za izmještanje rudarske mehanizacije na sigurno, izvan zahvata potencijalnih klizišta. Ugovori po provedenom pregovaračkom postupku će biti primjenjivani do okončanja pokrenutog otvorenog postupka javne nabavke,” navedeno je u obrazloženju obje odluke o izboru tvrtke Heez transport kao najpovoljnijeg ponuđača.

Ugovori su potpisani u veljači, samo nekoliko dana prije nego će Azmir Husić službeno prijeći u SDA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko mjeseci kasnije, polovicom srpnja iz Rudnika Kreka obavijestili su javnost o izboru tvrtki Heez transport, Junuzović-kopex i Den Alm company kao najpovoljnijih ponuđača na novom tenderu za iznajmljivanje rudarske mehanizacije.

Od 16.8.2022. do 16.8.2023 za iznajmljivanje buldožera Rudnik Kreka ovim tvrtkama platit će 1.440.000 KM bez PDV-a odnosno 1.684.800 KM s PDV-om. Prema podacima s portala javnih nabavki, do sada je tvrtki Heez transport dodijeljeno 100.000 KM od ovog iznosa.

U 2023. godinu Azmir Husić ušao je kao novoimenovani SDA zastupnik u Parlament FBiH. Pored zastupničkog mandata, tvrtka Azmira Husića dobila je novi unosni ugovor od Rudnika Kreka vrijedan više od šest milijuna maraka s PDV-om.

„Direktor i prokurist donose Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku usluga - Otkopavanje otkrivke IV etaže ravni diskontinuiranom tehnologijom ( rovokopač, kamion, buldožer) u krateru kopa Pogona „Šikulje“ je Hezz transport d.o.o Tuzla s cijenom 5.244.750 bez PDV-a odnosno 6.136.357,50 KM s PDV-om,“ obavijestili su javnost iz Rudnika Kreka Tuzla početkom siječnja ove  godine.