Isplata mirovina za studeni neizvjesna

Radi se o tome da je Upravnom odboru  mirovinskog - invalidskog osiguranja Federacije BiH 18. 11. istekao mandat i višenema nikakvih ovlasti da donosi bilo kakve odluke.

Prema zakonskim propisima, Upravni odbor MIO krajem svakog mjeseca je dužan da utvrdi koeficijent mirovina za prošli mjesec. S obzirom da formalno - pravno Upravnog odbora više nema, nejasno je ko će donijeti odluku o koeficijentu za mirovine, ali i boračke invalidnine. Inače, takva odluka mora se donijeti najkasnije do 1. prosinaca kako bi isplata počela do 5. prosinca.

Vlada Federacije ima pravo da produži mandat postojećem Upravnom odboru na dva mjeseca i na taj način savlada prepreku, odnosno pravnu prazninu koja je sada nastala.

Međutim, potpuno je neizvjesno kada će Vlada zasjedati, bolje reći hoće li uopće više i zasjedati u ovom sastavu. Posljednja sjednica održana je još 21. rujna. Nakon toga, tri puta su zakazivane i odgađane sjednice. U ovom trenutku ni federalni premijer Mustafa Mujezinović nije načisto može li se uopće sazvati sastanak na koji će doći svi ministri, pogotovo zbog nekih njihovih međusobnih sukoba, razmimoilaženja i neslaganja, ali i stranačkih zahtjeva.

san