ISKUSTVO ČITATELJICE Ja ću otići privatno, ali nemaju sve žene novaca za privatne klinike

pregled dojka mamografija
Arhiv

Ako niste onkološki pacijent ili nemate preporuku liječnika za biopsiju ili punkciju dojke svoj ultrazvučni pregled ćete morati obaviti u nekoj od privatnih klinika. Svjedoče nam to čitateljice našeg portala.

Jedna od njih s nama je i podijelila svoje iskustvo. Kaže da je došavši s uputnicom obiteljske liječnice stigla na odjel Kliničkog odjela za kardiotorakalnu i dijagnostiku dojki Kliničkog zavoda za radiologiju SKB Mostar. No, tamo nije mogla napraviti ultrazvučni pregled budući da nema preporuku za biopsiju, odnosnu punkciju dojke.

"Na moje pitanje kako ću znati trebam li punkciju ili biopsiju, sestra je rekla: 'Ako vas liječnik uputi'. Na moje pitanje koji liječnik, je li to znači da trebam pregled obaviti privatno, nije ništa odgovorila. Napominjem da je sestra bila jako ljubazna i da razumijem doktoricu koja me nije naručila jer daje prednost onkološkim pacijentima. Očito je problem na višoj razini. Ja ću otići privatno, ali znam da ima jako puno žena koje mogu platiti pregled u privatnoj klinici", rekla je čitateljica(osobni podatci i nalazi poznati redakciji).

SKB Mostar pitali smo je li istina da se na odjelu radiologije SKB Mostar primaju samo onkološki pacijenti i oni koji imaju preporuku za biopsiju i punkciju dojke, dok s druge strane oni koji to nemaju ultrazvuk i preporuku su primorani odraditi i dobiti isključivo u privatnim klinikama, koliko liječnika trenutno radi na odjelu radiologije, je li problem u manjku kadra ili u nečem trećem. 

Odgovor smo dobili od v.d. predstojnika Klinike za radiologiju SKB Mostar Vedrana Markotića.

"Ultrazvučni pregledi dojki obavljaju se u ultrazvučnom radilištu Kliničkog odjela za kardiotorakalnu i dijagnostiku dojki Kliničkog zavoda za radiologiju SKB Mostar za pacijentice/pacijente koji imaju postavljenu sumnju na tumorsku tvorbu i to prethodnim ranijim pregledom specijaliste radiologa ili drugog ordinirajućeg specijaliste koji obavlja fizikalne i ultrazvučne preglede dojki (benignog i  malignog karaktera), a koja zahtijeva daljnju radiološku obradu u tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi", ističe se u odgovoru.

Nadalje navode da se ultrazvučni pregledi dojki obavljaju pacijenticama/pacijentima koji imaju potrebu za punkciju i biopsiju dojki pod kontrolom ultrazvuka, ranije verificiran tumorski proces koji zahtijeva kontrolne ultrazvučne preglede nakon operativnog  zahvata/kemo/radioterapije, a uključujući ambulantni i bolnički  segment rada (a koji zahtijevaju obradu na razini tercijarne  zdravstvene zaštite).

"Shodno prethodno navedenom, liječnice/i koji obavljaju pretrage iz  navedene dijagnostike ulažu velike napore kako bi usluge pružili  kvalitetno, stručno i s vremenskim odmakom koji je zadovoljavajući za  potrebe svih pacijentica/pacijenata, a na razini tercijarne  zdravstvene zaštite. Nadamo se kako je ovime svim našim pacijenticama/ima jasnije koja je  struktura pacijentica/pacijenata koji zahtijevaju ultrazvučne preglede dojki u SKB Mostar".

"Kako se veliki broj pacijentica/pacijenata javlja na recepciji Kliničkog zavoda za radiologiju SKB Mostar sa zahtjevom i uputnicom za realizaciju screening (skrining) tj. preventivnog ultrazvučnog  pregleda dojki želimo informirati sve kako se isti po važećim regulativama i organizaciji zdravstvene zaštite obavljaju u ustanovama koje su na primarnoj i sekundarnoj razini zdravstvene zaštite te se pacijentice/pacijenti o istima mogu informirati u svojim ustanovama gdje realiziraju primarnu zdravstvenu zaštitu, a koje će im vjerujem  pružiti sve bitne dodatne informacije (mogu se informirati u svojim domovima zdravlja, jednostavnije definirano)".

"Klinički zavod za radiologiju SKB Mostar ostaje otvoren za suradnju i  komunikaciju sa svim ustanovama koje su voljne zajedničkim naporima  sudjelovati u rješavanju problematike iz ovog područja zdravstvene  zaštite na što i ovim putem pozivamo sve uključene", stoji u odgovoru Markotića. 

Na dio upita o stanju na radiologiji, broju liječnika i ostalom nisu odgovorili.