ISKORAK PREMA EU U Domu naroda PS BiH usvojene izmjene Zakona o VSTV-u

Dom naroda PS BiH
Ilustracija/Fena

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), koji je predložilo Vijeće ministara BiH, piše Fena.

Od prisutnih 15 izaslanika, ‘za’ predloženi zakon glasalo je 10 izaslanika, a pet ih je bilo ‘protiv’. Iz Federacije BiH predloženi zakon podržalo je šest izaslanika, dok su četiri izaslanika bila ‘protiv’, a iz Republike Srpske su četiri izaslanika glasala ‘za’, a jedan izaslanik je glasao ‘protiv’.

Protiv SDA i DF

Prije glasanja o samom tekstu zakona, izaslanici su se izjašnjavali i o dva amandmana koje su predložila četiri izaslanika iz Kluba bošnjačkog naroda – Šefik Džaferović, Džemal Smajić, Dženan Đolagić i Safet Softić, ali predloženi amandmani nisu podržani.

Ovi izaslanici su tijekom diskusije najavili da će biti protiv predloženog zakona, ako njihova dva amandmana ne budu prihvaćena.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza je, obraćajući se poslanicima nakon obavljene diskusije, pojasnio zašto se mora u roku od godinu dana donijeti novi zakon.

''Zato što imamo dva prioriteta. Prvi prioritet – zakon i izmjene, dopune zakona koje se tiču integriteta nositelja pravosudnih funkcija, transparentnosti, odgovornosti i dvostupnjevitosti prilikom odlučivanja. To je prioritet Europske komisije, ako želimo da se približimo Europskoj uniji. A u roku godinu dana donijeti cjelokupan zakon, gdje ćemo samo ugraditi ove izmjene i dopune. Dakle, i izbor sudaca, način izbora, postupanje u vezi UDT-a i slično'', pojasnio je ministar Bunoza.

Jedan od 14 prioriteta EU

Kazao je da radne grupe već rade na novom zakonu, te da će nastojati ispoštovati rok od godinu dana.

On je pozvao izaslanike da podrže predloženi zakon, što su oni i učinili.

Zastupnički dom državnog parlamenta ranije je usvojio ovaj zakonski prijedlog, čije usvajanje predstavlja važan iskorak u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Europske komisije u procesu pridruživanja Europskoj uniji.