ISILOVAC IZ MOSTARA Počelo suđenje Vildanu Ključi za organiziranje terorističke grupe

vildan ključo isil

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, počelo je suđenje Mostarcu Vildanu Ključi za organiziranje terorističke grupe i sudjelovanje na ratištima u Siriji i Iraku.

Tužitelj Dubravko Čampara pročitao je optužnicu koja tereti Ključu da je 28. kolovoza 2012. otputovao u Tursku a potom, uz pomoć nepoznate osobe, prešao tursko-sirijsku granicu, nakon čega se pridružio vojnoj jedinici “Ahmed Asaf”.

Ova jedinica je, kako je rekao Čampara, postala sastavni dio terorističke organizacije “ISIL”, takozvane Islamske države na području Sirije i Iraka.

“Nalazio se u vojnim jedinicama i sudjelovao u ratnim događanjima kao pripadnik terorističke organizacije ‘ISIL’, sve do 2013. godine, odnosno do prelaska na teritoriju Turske i povratka u BiH”, pročitao je Čampara.

U uvodnoj riječi, Čampara je rekao da će Tužiteljstvo – saslušanjem 16 svjedoka i ulaganjem materijalnih dokumenata – dokazati da je Ključo počinio kazneno djelo “organiziranje terorističke grupe”.

On je predložio da se, po ročištu, saslušavaju po tri svjedoka.

Branitelj Senad Bilić je kazao da se od predloženih svjedoka neće moći čuti ništa o samim događanjima i boravku optuženog na stranim ratištima.

“Vidjet ćete priču Tužiteljstva da je otišao, da se pridružio. Kome se pridružio? Obrana će pokušati da dokaže da Tužiteljstvo nema dokaze da se on pridružio terorističkoj organiziciji”, naveo je Bilić.

Ključo se u listopadu prošle godine vratio u BiH, te se od tada nalazi u pritvoru.

Naredno suđenje je zakazano za 27. veljače, kada će biti saslušana prva tri svjedoka Optužbe.