INZKO BiH ima pravo slaviti 1. ožujak kao Dan nezavisnosti

INZKO BiH ima pravo slaviti 1. ožujak kao Dan nezavisnosti

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je svojom presudom da je 1. ožujak Dan nezavisnosti BiH dok se to ne promijeni, kazao je večeras visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je prisustvovao svečanom prijemu u zgradi Predsjedništva BiH organiziranom povodom proslave 28. godišnjice neovisnosti BiH.

Podsjetio je da je poslije referenduma u Sloveniji i poslije referenduma u Hrvatskoj Europska unija željela vidjeti što se događa u BiH i kakvu budućnost građani žele.

"Referendum je zato i organiziran 29. veljače i 1. ožujka i oni koji su sudjelovali u glasanju njih 99,7 posto glasalo je za samostalnost i nezavisnost BiH iako se kasnije to osporavalo", istaknuo je Inzko.

Poslije takvog rezultata građanskog "DA" nezavisnosti, 22. svibnja 1992. godine BiH je primljena u Ujedinjene narode, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom te Inzko tvrdi da BiH ima pravo da slavi taj dan.

Na pitanje novinara kako postoje saznanja da Europska komisija razmatra uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku, Inzko je podsjetio da je i ranije bilo problema, ali misli da se ovaj put prešla crvena linija kada jedan entitet kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH.

Također, kazao je i to da nikakva odluka o sankcijama unutar Vijeća za implementaciju mira (PIC) iako postoji prilična sablasnost da je pređena crvena linija u posljednjem ponašanju Dodika.