INSTITUCIJE BiH Mijenja se radno vrijeme, uposlenici će ranije kući

Parlament BiH
Hercegovina.info

U rekordnom roku, za prilike javne uprave u BiH, izrađena je odluka o utvrđivanju radnog vremena u Vijeću ministara, ministarstvima i drugima tijelima Vijeća ministara BiH. Nacrt odlukom koji se uskoro trebausvojiti za uposlenike u institucijama propisuje se radno vrijeme od osam do 16 sati, javlja Fokus.

Prema aktualnim propisima radno vrijeme u institucijama BiH je od devet do 17 sati. Nacrt odluke objavljen je danas u sklopu e-konzultacija, i to nakon nekoliko tjedana od kada je na sjednici Vijeća ministara BiH usvojena informacija Ministarstva civilnih poslova o potrebi korekcije radnog vremena u institucijama Bosne i Hercegovine.

Što kaže anketa

"Ukupno 55 institucija (65 %) od njih 84 na državnoj razini (uključujući i sindikate) koje su sudjelovale u anketiranju Ministarstva civilnih posla podržale su prijedlog radnog vremena od 8.00 do 16.00 sati, a samo njih osam odgovorilo je negativno, dok se 21 institucija nije izjasnila o prijedlogu", naveli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kada je u pitanju predloženo radno vrijeme, naveli su, izuzetak je Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH, Centar za uklanjanje mina u BiH i Uprava za indirektno oporezivanje BiH, koje će zbog specifičnosti posla radno vrijeme prilagoditi potrebama svojih institucija i korisnicima usluga.

Nakon što se usvoji na sjednici Vijeća ministara, propisano je da odluka treba stupiti na snagu od 1. veljače.

Zahtjevi Sindikata

Radenko Mirković, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, u nedavnoj izjavi za Faktor, rekao je da je ova inicijativa za korekciju radnog vremena potekla od tri reprezentativna sindikata na državnoj razini.

"Radno vrijeme od devet do 17, tu se po noći budite, po noći vraćate kući. Bolje je od osam do 16 da ljudi imaju više slobodnog vremena kada dođu kući. I s ekonomske strane ima primjer. Recimo grijanje. U Predsjedništvu BiH službe rade od osam sati, a mi ostali do 17 sati, onda se duže grije", dodao je Mirković.