INSPEKTORI ZBUNJENI Kontrola računala zapela u početku

Međutim, prema prvim informacijama, sve je odmah u početku stalo. Inspektorima, zbog nejasnoća u zakonima i uputama, nije jasno što i kako raditi prilikom provjera računala. Među brojnim dvojbama ističe se pitanje "kako uopće ući u poslovni ili prostor bez sudskog naloga" i izvršiti kontrolu softvera, a inspektori se s pravom pitaju hoće li ići samo u kontrolu kod pravnih osoba ili bi trebali hodati po kućama i kontrolirati računala na kojima se klinci igraju". Posebno je pitanje smiju li ući u urede nekog javnog poduzeća, institucije, škole i fakultete te smiju li i njima oduzeti računalo na kojem se nalaze neki poslovni, često tajni podaci, ako se utvrdi bilo kakav nelegalni softver, a kako se predviđa zakonima i uputama.

I inspektorima nejasno


Iako su svi inspektori predviđeni za ovu kontrolu prošli posebne obuke i pri tome je svaki dobio USB stick s posebnim softverom za provjeru, ni njima samima nije jasno što raditi s tim stickovima.
Ravnatelj Županijske uprave za inspekcijske poslove Tuzlanske županije Besim Duraković kaže čak da "nitko nema pravo apsolutno ništa uraditi dok ne dobije suglasnost onoga čiju tvrtku nadzire".
- Takav postupak će vršiti moja inspekcija i pokušao sam to zatražiti od svih ostalih uprava, kaže Duraković i dodaje kako će "njegovi inspektori nastojati da ne dođe do uporabe posebnih stickova koje su dobili". Dubravko Kovačević, ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove u HBŽ-u, u izjavi za medije je istaknuo kako je prilikom obuke čak postavio pitanje "jesu li ti stickovi i programi koje su inspektori dobili kako bi vršili kontrolu uopće licencirani i tko ih je licencirao"! Postavlja se pitanje jesu li oni odobreni od odgovarajuće institucije kao što je to, recimo, slučaj s uređajima poput uređaja za mjerenje brzine ili alkotest. Također, postavlja se pitanje samog podrijetla USB stickova. Što ako oni "pokupe" virus i onda se on raširi po računalima u koje se ubacuju prigodom kontrole? Kovačević ističe kako je on osobno protiv toga da se odmah ide na krajnjeg korisnika te da bi u prvoj fazi kontrole trebalo kontrolirati distributeri, odnosno pravne osobe koje se bave prodajom računala i programa. S druge strane, u Zeničko-dobojskoj županiji kažu kako još uvijek "nisu spremni" za ovakav korak.
- Prvo moramo analizirati upute, jer ima nekih stvari koje nam nisu jasne, kaže Mirsada Silajdžić, ravnateljica Uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojske županije, koja ističe kako je "malo rizično to s USB stickovima".
- Rekli su za Dnevni list da je moguće da se nakon nekoliko provjera USB stickovi zaraze. Postoji mogućnost da nas tvrtke tuže u slučaju da se nešto pokvari, ističe Silajdžić i napominje kako će se "najviše ići na provjeru legalnosti softvera na računalima preko ugovora ili faktura za kupljeni proizvod". Inspektori ističu kako je najmanje 60 posto softvera u pravnim osobama, uključujući, primjerice, banke, kladionice i kafiće ilegalno, jer se među softvere koje bi se trebalo kontrolirati spadaju i "programčići" koji služe za pravljenje faktura.
- Ma, i uredi državnih službenika nemaju sve licencirane softvere, ističe Dubravko Kovačević, ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove u HBŽ-u. Automatski se postavlja i pitanje hoće li inspektori "upadati" i u te urede ili pak osnovne i srednje škole i oduzimati računala na kojima bi se našao neki nelegalni softver te naplatiti predviđene kazne, a koje se kreću od 1000 do 200.000 maraka za pravne osobe, od 1000 do 20.000 maraka za poduzetnika te od 3000 do 20.000 maraka za odgovornu osobu u pravnom subjektu. Pitanje je i kako će se naplatiti kazna za fizičke osobe koja je predviđena u iznosu od 3000 do 10.000 maraka.

Zatvaranje tvrtki


Još je veći problem onaj socijalni jer bi neki poslodavci mogli zbog previsokih cijena licenciranog softvera biti primorani zatvarati svoje tvrtke i otpuštati radnike. Primjerice, licenciranje softvera za jednu građevinsku ili arhitektonsku tvrtku u kojoj radi 15 arhitekata iznosilo bi oko 100.000 maraka. Besplatni operacijski sustavi ne podržavaju po pravilu specijalizirane programe pa se ni tu ne može uštedjeti. Osim toga, najnovije verzije nekog softvera, koje se jedine nude na tržištu, zahtijevaju i nova, snažnija računala, pa je u državi u kojoj se stalno nameću neke vrste poreza isplativije otpustiti radnike i čak zatvoriti tvrtku. Ravnatelj Županijske uprave za inspekcijske poslove Tuzlanske županije Besim Duraković kaže kako se "ovdje neće sjeći glave" te da će se "pokušati napraviti neki sporazum s ljudima, dati korisnicima 'neki razuman rok' da licenciraju svoje softvere, ako ne, da ih deinstaliraju.
- Kad dođe do te priče da to ne može dalje, onda će biti izricane kazne, kaže Duraković. Sama akcija dovođenja ovog problema u red je za svaku pohvalu, no naši sugovornici ističu kako je za sve trebala bolja priprema, a poseban problem je i taj što se inspektori ne mogu baviti samo ovim, budući da moraju ići i u druge vrste kontrola.

Piše: Predrag Zvijerac / Dnevni list