INSPEKCIJSKE KONTROLE Na gorivu uzimali i do 0,30 KM iznad dozvoljenog

cijene goriva, Gorivo, BIH, nafta, cijene, Gorivo, poskupljenje, Gorivo, Gorivo, cijene goriva
Arhiva

Benzinske crpke u Republici Srpskoj su, nakon što ih je nedavno posjetila inspekcija, cijene goriva morale spustiti i do 0,30 KM, potvrđeno je za InfoBijeljina.

Podsjetimo, Republička uprava za inspekcijske poslove i nadležna tržišna inspekcija su od 5. do 18. ožujka intenzivno kontrolirale da li benzinske crpke poštuju Uredbu o ograničavanju marže tijekom formiranja cijena tečnih naftnih derivata.

Tržišna inspekcija Inspektorata Republike Srpske imala je 129 kontrola poštivanja marže na naftu i naftne derivate, a u 71 slučaju utvrđene su neregularnosti. 

Kako je potvrđeno, na osnovu toga su postupajući inspektori izdali 142 prekršajna naloga u vrijednosti nešto većoj od milijun maraka.

Kada su u pitanju primjeri kršenja Uredbe, inspektori su zaticali različite situacije. 

“Tako je u jednom slučaju po dolasku inspektora zatečen ED 5 po cijeni od 2,96 KM, a poslije kontrole Uredbe poštivanja marže cijena je vraćena na 2,67 KM. Na drugoj pumpnoj stanici ED 5 prodavan je po tri KM, a po nalogu inspektora cijena je vraćena na 2,70 KM”, naveli su iz Inspektorata RS.

Da podsjetimo, prema Uredbi, trgovcima koji na malo prodaju naftne derivate, propisuje se maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata. 

U Inspektoratu je potvrđeno da je Tržišna inspekcija Republike Srpske angažirana u punom kapacitetu i nastavit će s kontrolama.

“Pozivamo trgovce da se pridržavaju Uredbe, jer su propisane kazne visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcioniran. Za kršenje ove Urebe propisana je kazna za trgovca kao privredno društvo u iznosu od 10.000 KM, te za odgovorno lice 5.000 KM”, rečeno je portalu InfoBijeljina iz Inspektorata RS.