INSPEKCIJA KAŽE DA RADE SVOJ POSAO Izrekli 285 tisuća maraka teške prekršajne naloge

INSPEKCIJA KAŽE DA RADE SVOJ POSAO Izrekli 285 tisuća maraka teške prekršajne naloge
hercegovina.info

Federalna uprava za inspekcijske poslove osvrnula se na naš tekst “Pismo mladoženje”.

Kažu da predano i neselektivno rade svoj posao, odnosno da su postupajući po naredbama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, inspekcijski organi u FBiH (federalni inspektori, kao i županijski, gradski i općinski sanitarni inspektori) u protekla dva mjeseca, prema do sada dostupnim podacima, izvršili 5.711 inspekcijskih kontrola, donijeli 605 rješenja o otklanjanju nedostataka u okviru kojih je doneseno preko 1000 pojedinačnih mjera i upozorenja.

"Nažalost, izrečeno je i 146 prekršajnih naloga s financijskim teretom od preko 285.000,00 KM, te je doneseno 9 mjera o zabrani rada", dodaju.

Ističu da se najveći broj mjera odnosio na nanenošenje maske, neodržavanje propisane fizičke distance, nepostojanje dezinfekcionih sredstava i dez-barijera i neprovođenje obaveznih mjera dezinfekcije, a najrasprostranjenija kršenja propisanih mjera uočena su u trgovinama i ugostiteljskim objektima.

"Pojačani nadzori nad provođenjem mjera vrše se s punim kapacitetom sanitarnih inspektora, kojih na području FBiH trenutno ima oko 60. Napominjemo da je Naredbom Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva od 7.7.2020. godine, županijskim stožerima pri ministarstvima zdravstva dozvoljeno i uvođenje restriktivnijih mjera na području županija ili općina, shodno procjeni epidemiološke situacije, a kontrola nad poštivanjem naredbi i preporuka povjerena i drugim federalnim i županijskim kontrolnim organima u FBiH", dodaju.

Podsjećaju da je, od početka proglašenja pandemije i stanja nesreće u FBiH, kao i nakon prestanka stanja nesreće, Federalna uprava za inspekcijske poslove angažirala sve svoje ljudske i materijalne kapacitete na zaštiti zdravlja i života stanovništva, kao i njihovih potrošačkih prava, o čemu su, putem priopćenja, duže od dva mjeseca svakodnevno obavještavali javnost.