INFLACIJA STIGLA I OSUĐENIKE Poskupio dan zatvora za one koji žele platiti kaznu

Zatvor rešetke ruke
Ilustracija

Predloženim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona RS, oni koji zatvorsku kaznu žele zamijeniti novčanom ubuduće će dan zatvora plaćati duplo skuplje.

S 50 na 100 KM

Prema dosadašnjem Kaznenom zakonu, zatvorske kazne do godinu dana mogle su se zamijeniti za novčane, tako što se svaki dan zatvora mijenjao za iznos od 50 maraka, a sada je taj iznos povećan na 100 KM, piše Capital.

Pored toga, dodatna izmjena u vezi s ovom odredbom predstavlja to što sud više ne odlučuje o zahtjevu za zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom.

„Predložene izmjene predviđaju da se izrečena kazna zatvora koja ne prelazi godinu dana na zahtjev osuđenog zamjenjuje novčanom kaznom, bez mogućnosti suda da odlučuje hoće li zahtjevu osuđenog udovoljiti ili ne“, kaže se u predloženim izmjenama.

Dosadašnjim, odnosno postojećim odredbama KZ-a propisano je da izrečenu kazna zatvora koja ne prelazi jednu godinu dana sud može na zahtjev osuđenog zamijeniti novčanom kaznom, dok sada kaže da će se kazna na zahtjev osuđenog zamijeniti novčanom kaznom.

Odvjetnik iz Banje Luke Milan Malešević koji je godinama unazad kritizirao unošenje u KZ odredbe o zamjeni zatvorske kazne novčanom i dalje smatra da ta odredba predstavlja direktno zabadanje noža u leđa pravosudnog sustava.

„Ta odredba dovela je do toga da onaj tko je osuđen na novčanu kaznu, a nema novca da tu kaznu plati, na kraju završi u zatvoru, dok s druge strane, oni koji su osuđeni na zatvorsku kaznu, mogu tu kaznu zamijeniti novčanom i da praktično uopće ne budu kažnjeni“, rekao je Malešević za CAPITAL.

Capital je krajem studenoga prošle godine prvi pisao o tome da uslijed inflacije sve u Srpskoj poskupljuje osim dana zatvora.

Iz Ministarstva pravde RS tada su na naša pitanja hoće li se uslijed inflacije i poskupljenja mijenjati iznos od 50 KM za dan zatvora, dobili smo kratak, neodređen odgovor.

„Ministarstvo pravde pratit će mjere Vlade Republike Srpske u vezi s inflacijom“, navodi se u odgovoru odlazećeg ministra pravde RS Antona Kasipovića.

Odredba o zamjeni zatvorske kazne novčanom ukinuta je 2017. godine, ali izmjenama KZ-a RS iz ožujka 2021. godine ta odredba je vraćena.